Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Produžen pritvor ruskim pankerkama

Članicama ruske pank grupe Pussy Riot, koje su već četiri meseca u pritvoru zbog antivladinog performansa u crkvi Hrista Spasitelja u Moskvi, moskovski sud je u petak produžio pritvor za još pola godine.

FOTO: Ovo je monstrum iz Kolorada

Najmanje 14 ljudi poginulo, dok je oko 50 ranjeno kada je maskirani napadač u američkom gradu Denveru otvorio vatru na okupljene ljude na premijeri novog nastavka filma Betmen.

Ubijen šef sirijske obaveštajne službe

Šef sirijske obaveštajne službe general Hišam Bektijar podlegao je jutros povredama zadobijenim u sredu u bombardovanju u kome su poginula još tri visoka bezbednosna zvaničnika iz užeg kruga predsednika Bašara al-Asada.

Madrid: Gumenim mecima na demonstrante

Policija je rano jutros ispalila gumene metke da bi rasterala demonstrante u centru Madridu na kraju velikog protesta protiv mera štednje preduzetih zbog ekonomske krize, tokom kojeg je sedam osoba uhapšeno, a šest povređeno.

Damask: Desetine mrtvih u napadu na zgradu policije

Gerilski napad na sedište policije u Damasku ostavio je desetine mrtvih i ranjenih među pripadnicima snaga reda i naoružanih milicija odanih sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, javlja Rojters pozivajući se na opozicione izvore.

SAD: Hezbolah odgovoran za napad u Burgasu

Veruje se da ekstremistička grupa Hezbolah koju podržava Iran stoji iza samoubilačkog napada na autobus sa izraelskim turistima u bugarskom crnomorskom letovalištu Burgas, u kome je poginulo najmanje osam ljudi, rekao je jedan američki zvaničnik za AP, koji nije želeo da mu se pominje ime.

Kosovo ukida misiju Euleksa?

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da budući status i mandat misije EU na Kosovu neće biti regulisani Ustavom već će o tome posebnu odluku usvajati kosovski parlament.

Fašisti napali Šteficu Galić

Grupa neofašista presrela je u noći između srede i četvrtka Šteficu Galić, suprugu Nedeljka Galića i glavnu urednicu mostarskog portala tačno.net, nakon čega ju je jedna žena iz te skupine pretukla.

Dojče banka otpušta 1.000 radnika

Najveća nemačka banka, Dojče bank, planira da smanji broj zaposlenih u svom odeljenju za investiciono bankarstvo za 1.000 ljudi, pišu nemački mediji.

Split dobija ogroman kip Isusa na Marjanu

Splitsko Gradsko veće odlučilo je da odobri postavljanje krsta na Marjanu višeg od 21 metra i šireg od 10 metara - odnosno istih dimenzija koje je imao krst postavljen na tome mestu 1900. godine, a koji je austrougarska vojska srušila 1917.

"Varvari" pretukli portparola poljskog Slaska

Huligani fudbalskog kluba Budućnost prebili su u Podgorici portparola poljskog kluba Slask iz Vroclava, a nakon toga u incidentu na stadionu pokrali i neke stvari fudbalera gostujućeg tima, javljaju poljski mediji.

Bugarska: Broj poginulih u terorističkom napadu porastao na osam

Izraelsko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je jutros da je broj poginulih u napadu na autobus sa izraelskim turistima u Bugarskoj porastao na osam, a bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov potvrdio da je bombaš samoubica odgovoran za napad.

Grenland: Odvojio se ogromni ledeni breg

Naučnici su saopštili da se od glečera "Peterman" na severu Grenlanda odvojio ledeni breg veličine 120 kilometara kvadratnih ili dvostruko veći od njujorškog Menhetna.

Ubijen sirijski ministar odbrane

Dve grupe su preuzele odgovornost za današnji napad na sedište Nacionalne bezbednosti u centru Damaska, u kome su ubijeni ministar odbrane general Daud Radža, njegov zamenik i zet sirijskog predsednika Asef Šavkat i čelnik sirijskog režimskog Kriznog štaba, general Hasan Turkmani.

Potonuo trajekt sa 280 putnika

Tanzanijski trajekt sa najmanje 280 putnika potonuo je danas u Indijski okean, kod ostrva Zanzibar, a u toku je spasilačka operacija tanzanijske mornarice i policije, javio je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Evakuacija zbog požara na Peloponezu

Lokalne vlasti na jugu Peloponeza naredile su hitnu evakuaciju svih stanovnika nekoliko sela u oblasti Argira, nedaleko od luke Patras, jer požar, koji se zbog jakog vetra i visoke temperature veoma brzo širi, preti da zahvati kuće.