Ekonomski rast Srbije manji nego u Crnoj Gori, Albaniji i na Kosovu

Srbija će, nakon snažnog zamaha u 2016, kada je ekonomski rast bio 2,8 odsto, u 2017. imati rast od 2,9, a u 2018. od 3 odsto. Motor raste biće domaća tražnja, objavila je danas Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).
Ekonomski rast Srbije manji nego u Crnoj Gori, Albaniji i na Kosovu
Foto: Pixabay
Ovogodišnji ekonomski rast Srbije biće manji od prosečnog rasta u regionu jugoistočne Evrope od 3,1 odsto i takodje manji od rasta Crne Gore, Albanije i Kosova. U izveštaju iz novembra 2016. godine EBRD je ekonomski rast Srbije u 2017. prognozirao na 2,7 odsto.
 
Glavni pokretač rasta Srbije biće domaća tražnja, uz rast investicija uz podršku unapredjene poslovne klime u svetlu uspešne fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi koje su u toku. Rast zaposlenosti i plata će podstaći dalji oporavak potrošnje, ocenio je EBRD u izveštaju Regionalne ekonomske perspektive.
 
S druge strane, kako se navodi, doprinos izvoza mogao bi da bude zanemarljiv jer bi rast izvoza u velikoj meri mogao da kompenzuje veliki uvoz zbog snažne domaće tražnje. Kao glavne rizike za rast Srbije evropski kreditor navodi smanjenje poljoprivredne prozvodnje nakon izuzetno dobre 2016. godine i moguće usporavanje fiskalnih i strukturnih reformi, uključujući restrukturisanja državnih preduzeća.
 
Srednjeročne perspektive za Srbiju su povoljne ali će zavisiti od tempa reformi predvidjenih tekućim programom sa MMF, daljeg unapredjenja investicione klime, podrške rešenju problema nenaplativih zajmova i restrukturiranju kompanija, kao i ubrzavanja sprovodjenja velikih infrastrukturnih projekata, naveo je EBRD.
 
U regionu jugoistočne Evrope, EBRD najveći ekonomski rast u 2017. prognozira Rumuniji (4 procenta), a rast od 3 i više procenata imaće i Albanija (3,5 odsto), Kosovo (3,5 odsto), Bugarska (3,2 odsto) i Crna Gora (3 odsto). Manji rast od Srbije u regionu imaće Bosna i Hercegovina (2,5 odsto), Kipar (2,5 odsto), Makedonija (2,4 odsto) i Grčka (2 odsto).
  • on demand

    11.05.2017 09:06
    Baš me zanima na kom parametru stručnjaci iz EBRD-a prognoziraju rast domaće tražnje. Sa platama od 200-300 evra tražnja može da postoji samo za hlebom od juče. Svaki razvoj je u toj konstelaciji potpuno nemoguć.
  • ns

    11.05.2017 08:18
    Predsenijer kaže drugačije... kako vi smete da pišete tako nešto?
  • Perica

    11.05.2017 08:07
    Nije moguće
    Samo dok čuje premijer sve će to biti menjano .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.