"Jaguar" primećuje prve posledice Bregzita

Najveći britanski proizvođač automobila "Jaguar Land Rover" počinje da primećuje prve posledice Bregzita.
"Jaguar" primećuje prve posledice Bregzita
Foto: Pixabay
Kako ističe njihov čelnik, radnici iz Evropske unije traže bolje uslove u ugovorima, dok su međunarodni dobavljači manje skloni dugoročnom angažmanu na Ostrvu.
 
Uspešna britanska industrija automobila upozorila je pre prošlogodišnjeg referenduma o članstvu Britanije u Evopskoj uniji da bi gubitak slobodnog i neograničenog pristupa evropskom tržištu mogao da naruši njene lance snabdevanja i zakoči njen uzlet. Izvršni direktor "Jaguar Land Rovera" (JLR) Ralf Spet kaže da su se neke od tih bojazni obistinile, a paralelno je i potraga za radnicima postala složenija.
 
"Ljudi koji dolaze u Britaniju žele posebne uslove jer ne znaju hoće li morati da odu. Zato očekuju posebne ugovore. Na kraju, traže ugovor na duži rok i bolje uslove samo da bi ih nagovorili da dođu", pojašnjava Spet.
 
Poput ostalih britanskih proizvođača automobila, JLR se suočava s carinama do 10 odsto ako Britanija ne obezbedi dobre uslove pristupa na evropsko tržište nakon Bregzita, što bi ugrozilo održivost proizvodnje u zemlji. Spet ipak veruje da će prevladati zdrav razum i da će Britanija i Evropska unija postići razuman sporazum o razlazu jer političari na kraju odgovaraju "svojim izbornim jedinicama, svojoj regiji, svom narodu".
 
"Verujem u tu vrstu zdravog razuma, da se nećemo vratiti u mračni srednji vek u kojem su svi bili protiv svih", ističe čelnik automobilskog diva.
  • N3

    09.09.2017 14:14
    Britanska auto industrija sa ili bez bregzita tone godinama u nazad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.