Za Galeniku ponuđeno 16 miliona evra

Tenderska komisija za sprovođenje postupka prodaje kapitala farmaceutske kompanije Galenika otvorila je danas ponudu luksemburškog Aeliusa, a Ministarstvo privrede će saopštiti koju cenu je ponudila ta kompanija, koja je jedina ispunila sve kvalifikacione uslove.
Za Galeniku ponuđeno 16 miliona evra
Foto: 021.rs
Kako saznaje RTS, Aelius je ponudio 16 miliona evra. 
 
Komisija je 20. oktobra predlažila Ministarstvu privrede da odobri dalje učešće u tenderskom postupku Aeliusu i odbaci prijavu kompanije Amicus SRB iz Beograda.  Odluka je doneta pošto je Komisija pregledala dopunjenu dokumentaciju i konstatovala da ponuđač Aelius, povezano lice sa EMS S/A iz Brazila, ispunjava kvalifikacione uslove, dok ponuđač Amicus SRB, povezano lice sa investicionim fondom HBM iz Švajcarske, nije dostavio traženu dokumentaciju. 
 
Ministarstvo privrede Srbije je 1. septembra raspisalo tender za prodaju 93,7 odsto kapitala Galenike, a početna cena na javnom nadmetanju je jedan evro uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona evra za pokriće bankarskih dugova te kompanije. 
 
Pokušaj privatizacije Galenike propao je početkom ove godine, pošto s potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama. 
 
Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika. 
  • aelius

    26.10.2017 14:32
    Na Internetu je moguce pronaci samo Indijsku farmakolosku kompaniju tog imena, iz Bombaja.
    U Luksemburgu se obicno registruju tasna-masna firme zbog niskih poreza. Ako je kupac Galenike zaista iz Luksemburga, onda je verovatno u pitanju neko odavde ko kupuje preko fantomske firme.
  • Novosadjanin

    26.10.2017 13:57
    Tepsija ribe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.