Ekonomisti: Srbiji ne treba finansijski aranžman sa MMF-om

Ekonomisti su jedinstveni u stavu da Srbiji više nije potreban aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji podrazumeva korišćenje ili rezervaciju pozajmica, ali ne isključuju saradnju konsultativnog tipa.
Ekonomisti: Srbiji ne treba finansijski aranžman sa MMF-om
Foto: Pixabay
Ekonomista Jurij Bajec rekao je da je saradnja sa tom medjunarodnom institucijom pomogla da se dovedu u red javne finansije, što je bio prioritetni zadatak, ali da je u dilemi da li je Srbiji potrebna dalja saradnja na savetodavnoj osnovi.
 
"Nisam sasvim siguran da Vladi Srbije za naredne zadatke oko privlačenja investitora, unapredjenja poslovnog okruženja, završetka privatizacije, uvodjenja reda u kadrovsku politiku u javnim preduzećima trebaju savetodavne usluge MMF-a. To bi trebalo da bude posao same Vlade", rekao je Bajec. Istina je, kako je rekao, da strani investitori vole da ulažu u zemlji koja ima aranžman sa MMF, ali da još više vole državu gde je sredjen pravni sistem i postoje stabilni uslovi za ulaganja, bez MMF-a.
 
"Ako neko tvrdi da su konsultacije sa MMF-om dobrodošle, to sleduje svakoj zemlji članici te organizacije pa i Srbiji jednom do dva puta godišnje", rekao je Bajec. Češće konsultacije koje podrazumevaju presudan uticaj MMF-a na donošenje odluka, prema njegovim rečima, Srbiji nisu potrebne.  
 
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da Srbiji ne treba saradnja sa MMF koja podrazumeva povlačenje odredjenih pozajmica.
 
"Tokom dosadašnje saradnje sa tom medjunarodnom finansijskom institucijom napredovali smo za korak, ali nije na odmet neka vrsta saradnje koju su vlade mnogih zemlja pa i Srbije, iako ne tako često, koristile kao batinu", rekao je Savić. Aranžman sa MMF-om je, kako je ocenio, dobar i za gradjane, jer "ako nije neophodan zbog novca bar je potreban da bi se saznala prava dijagnoza stanja u ekonomiji i gde su problemi".
 
Dodao je da je tačno da ni gradjanima nekada ne odgovaraju mere MMF-a "ali su žrtve pokatkad potrebne da bi se bolje živelo u narednom periodu". "Ako Vlada odustane i od aranžmana sa MMF-om u bilo kojoj formi to znači da je došlo vreme da se olabavi kaiš za povećanje primanja i veću potrošnju, a to je najavila i premijerka, jer se MMF doživljava kao prepreka", rekao je Savić.
 
Odustajanje od saradnje, prema njegovim rečima, može da znači da Vlada Srbije želi da vodi drugačiju politiku od dosadašnje. Dodao je da "takva politika ne isključuje mogućnost odustajanja od štednje i svih mera koje vuku ekonomiju i ponovno ugrožavanje javnih finansija".
  • Bunt

    31.10.2017 19:45
    Šarena Laža
    MMF je vlasti potreban kao izgovor za sve ono što neće ili ne može budala u vlasti da plati.

    Državi (ako još postoji i namerava da postoji) je MMF potreban jer bi on (MMF) povukao ručnu ako bi psihijatrijski bolesnik zastranio bilo odustajanjem od puštanja Kosova niz vodu, bilo preteranim-prebrzim upropaštavanjem ekonomije.

    Izjave ovih stručnjaka su zapravo suprotne i to zbog medijskog filtera i kampanje da se eventualno odsustvo aranžmana sa MMF prikaže kao rezultat uspešnog rada a da je prilično moguće da jednostavno budale zbog silnih izbora koji dolaze i mnogo para koje moraju potrošiti na kupovinu glasača neće moći da ispune zahteve za dalje aranžmane, naročito u periodu Beogradskih izbora, pa referenduma pa parlamentarnih izbora. Budite svesni da će u medijima a naročito agencijeske vesti ovog tipa biti isključivo biti interpretacije koje odgovaraju bandi.

    Reči profesora Bajeca više upućuju na oduzimanje alibija probisvetima u Nemanjinoj.
  • White Power

    31.10.2017 03:30
    Mozda nije potreban Srbiji, ali je preko potreban "liderima" koji je zaduzuju i za to dobijaju masnu proviziju.
  • Zivan

    30.10.2017 20:27
    Kada se pažljivije pročita, vidi se da Bajec baš i nije protiv novog aranžmana sa MMF, a Savić je protivnik privatizacije uopšte i zagovormnik je državne svojine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.