Zarada banaka u Srbiji najbolja u poslednjih deset godina

Banke u Srbiji ostvarile su prošle godine dobit veću od 60 milijardi dinara, što je oko pola milijarde evra.
Zarada banaka u Srbiji najbolja u poslednjih deset godina
Foto: Pixabay
Kako piše "Politika", tolika zarada banaka najbolja je u poslednjih deset godina, odnosno od početka svetske ekonomske krize, i ostvarena je uprkos drastičnom padu kamata.
 
Dodaje se da su pri vrhu liste banaka s najvećom zaradom karte promešane. Najveću dobit, od 12 milijardi dinara, ostvarila je AIK banka. Ona je za godinu dana profit gotovo utrostručila, čime je sa četvrtog mesta u 2016. godini izbila na prvo u 2017. godini.
 
"Banka Inteza skinuta je s trona na kojem je bila godinama i lane je bila na drugom mestu. To, međutim, ne znači da joj je zarada niža. Iz finansijskih izveštaja vidi se da je prošle godine zaradila 11,8 milijardi dinara, što je za petinu više nego 2016. godine", navodi "Politika".
 
Na trećem mestu je Komercijalna banka čiji je profit bio 8,1 milijardu dinara, slede Sosijete ženeral banka sa dobiti od 6,6 milijardi dinara, Unikredit sa dobiti od 6,6 milijardi dinara, koliko je zaradila i Rajfajzen banka.
  • Kamate

    20.04.2018 09:08
    U HR kamate 0,5-1% kod nas 8-15% plus pljačka preko švajcarskih kredita.Zemlja dembelija za franšize kojim naši zelenaši sa korumpiranom vlašću pljačkaju raju.
  • Pera

    18.04.2018 11:12
    Pa da
    Naravno, kad nas pljačkaju uz blagoslov vlasti!
  • Utopija

    18.04.2018 10:08
    Jakoo lepo sto strani kapital raste mada vidim neki i odlaze napustaju probudjenog ekonomskog tigra ili misa?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.