Veće plate u javnom sektoru, više cene goriva

Najveći rast prihoda poslednjih godina budžet Srbije beleži na osnovu opterećenja kupovine naftnih derivata, naročito dizela, pa je realno očekivati da će se novac za najavljeno povećanja zarada u javnom sektoru namaći dodatnim uvećanjem državne akcize na goriva.
Veće plate u javnom sektoru, više cene goriva
Foto: Pixabay

Piše: Živan Lazić

Zaposleni u javnom sektoru imaju za 30 odsto veću platu od radnika u privatizovanom segmentu, pa, ipak, od oktobra mogu očekivati novo uvećanje plate.

Da stvar bude neobičnija, ova, decenijama beneficirana grupa je 1. januara dobila devet odsto uvećanja plate, mada je ekonomskog opravdanja bilo samo za rast u iznosu zbira rasta PDV i inflacije - dakle za 2,9 plus 1,6 odsto, ukupno četiri i po procenta poena. Ipak, svojim sigurnim glasačima vlast je dodelila dvostruko više.

Teško je velikodušnost objasniti drugačije do pripremanjem terena za vanredne izbore, pa, samo devet meseci nakon ekonomski neosnovanog rasta zarada, sledi još još jedan.

Trećina penzija iz budžeta

Mada je državni budžet resor ministra za finansije i premijera, objašnjenje kako je u budžetu umesto planiranih 37 milijardi dinara manjka, višak od 48 milijardi, čuli smo od predsednika Vučića.

Mnogima je postalo logično da se ono što se preliva podeli, i to baš javnom sektoru. Neće ni penzioneri proći loše; početkom godine uvećane su pet odsto, što je značilo da se iz budžeta na prihode najstarijih dodatno izdvoji 25 milijardi.

Podsetimo, uplatama za penzijsko osiguranje zaposleni unose tek 66 odsto svote neophodnu za isplatu tekućih penzija. Ostalo se namiče iz budžeta, kao i sva prateća povećanja.

Troškarenje na osnovu visokih nameta

Pitanje je otkud para za stalno podmazivanje zaposlenih u državnim službama i preduzećima, te penzionera.

Odgovor je u budžetu, odnosno zaoštravanjem poreske politike, čime je državna kasa u protekle tri godine zahvatila 650 milijardi dinara (5,5 mlrd evra). Dakle, aktuelna vlast se proteklih godina nije racionalno ponašala, već je manje-više svojevoljno, trošila i trošila.

Treba dodati da je u istom periodu na osnovu smanjenih najviših penzija u budžet prispelo dodatnih 180 milijardi dinara. Proizilazi da je svake od poslednjih sezona vlast godišnje imala na raspolaganju dodatnih 2,3 milijardi evra, osnovom oštrih finansijskih pritisaka na privredu i građane.

Akcizama se čerupaju vozači i seljaci

U pitanju su gruba fiskalna opterećenja, te je uvećan gotovo svaki od preko 500 nameta koji funkcionišu u našem poreskom sistemu. Jedan od važnijih oslonaca su akcize, posebno na dizel gorivo.

Pre pet sezona, državni budžet je akcizama prihodovao 181, dok je putem PDV, svuda u Evropi najizdašnijim puniocem budžeta, pristizalo 367 milijarda dinara. Prošle godine akcize su donele čak 280, dok je pomoću PDV pribavljeno 480 milijardi.

Za samo pet godina, prihod akcizama je narastao za čak 55, putem PDV za samo 30 odsto. Tako se sada akcizama u budžet prebaci 7,5 mada je prosek u evropskim državama tek 3,1 odsto nacionalnog BDP.

Srbija kao evropski izuzetak

Vlasti je posebno omiljena akciza na dizel gorivo. Svuda je ovo opterećenje, kao izraz subvencionisanja poljoprivede, velikog korisnika dizela, znatno, više nego upola, niže od akcize na benzin. Jedino je u Srbiji, mada izrazito agrarnoj državi, više.

Tako se za svaki litar benzina plaća 54,9 akcize, na dizel čak 56,5 dinara. Kako se, pak, dizel u Srbiji, a i svuda u Evropi sem u Švedskoj, troši neuporedivo više, pomoću previsoke akcize u državni budžet se slije 100, dok benzinska akciza donese samo 30 milijardi dinara. Akcize na ostale derivate nafte pridodaju 20 milijardi.

Sada je vidljivo zašto država uporno i svaki čas podiže namet. Mora se znati da se na zbir rafinerijske cene i akcize (i još nekih sitnijih nameta) plaća 20 odsto PDV, pa se može videti koliko je visoko oporezivanje goriva ovoj vlasti značajan izvor budžetskog prihoda.

Svako snižavanje akcize bi značilo vidljivo manji budžet, sledstveni i nedostatak novca za najavljeni rast zarada u javnom sektoru i penzija.

Ometanje domaćih investicija

Međutim, daleko najgrublja posledica preoštre poreske politike je dramatično mali nivo domaćih ulaganja.

Tako ovdašnji preduzetnici i privrednici poslednjih godina na ulaganja odvajaju oko tri milijarde evra po sezoni. A trebalo bi da ulažu najmanje 6,5 pa i sedam milijardi, kako bi nivo domaćih investicija činio 18-19, a sa državnim i stranim ulaganjima 27 odsto BDP.

Bez investicija neće biti novih proizvodnih programa, novih pogona, što znači ni novih radnih mesta, ni prihoda od uvećanja privredne aktivnosti.

  • Radnici kod privatni

    02.09.2018 10:59
    za Peru
    Imamo visoke škole i fakultete, radimo kod privatnika.
    Napišite ovako JAVNO -gde tačno kod države ima otvorenih radnih mesta za učitelje, profesore srpskog, pravnike ,ekonomiste i lekare?
    Radili bi za postojeće plate koje primaju zaposleni kod države .
    O ishodu naših prijava za posao obavestićemo 021
  • @ Radnik kod privatn

    02.09.2018 08:04
    Isto vazi i za Vas, nema potrebe da se zlopatite kod privatnika.

    Vec sada ima stalno otvorenih radnih mesta u javnim preduzecima i drzavnoj upravi na koje se niko ne javlja.
    Samo ovde zarada je stvarno tih 25000 dinara, u prvom delu dobijete 12500 dinara a u drugom isto tako 12500 dinara, nema nikakvih regresa, dodataka i slicno.
    Ako stvarno imate neku visu skolu ima i otvorenih radnih mesta za lekare ali ne u velikim centrima, isto tako traze se i vozaci i mnoga druga zanimanja...
  • Radnik kod privatnik

    01.09.2018 19:34
    @ Pera
    Nemojte se više zlopatiti u javnom sektoru za malu platu, druže Pero.
    Pridružite se nama u privatnom, koji sa raznim fakultetima radimo fizičke ili majstorske poslove za minimalac plus ostatak na ruke. Obogatite se od beneficija na ime dečijeg dodataka, popusta na informatiku, besplatnih knjiga i ostvarite sve o čemu pišete.
    Privatni sektor sve zapošljava bez diskriminacije, ne treba veza, ni čašćavanje za posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.