Cene goriva u komšiluku: Gde se najviše isplati da napunite rezervoar i da li je u Srbiji najskuplje

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje.
Cene goriva u komšiluku: Gde se najviše isplati da napunite rezervoar i da li je u Srbiji najskuplje
Foto: 021.rs
Mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak na bliže destinacije biraju automobil.
 
N1 prenosi detaljan pregled cena benzina od 95 oktana i evrodizela, preračunate po zvaničnom srednjem kursu evra, u zemljama u koje turisti iz Srbije tokom prolećnih praznika najčešće putuju kolima, kao i savete kako da troškove goriva svedete na minimum.
Crna Gora
 
Benzin od 95 oktana u Crnoj Gori je neznatno jeftiniji nego u Srbiji i košta 1,64 evra, dok je cena evrodizela u toj državi niža za skoro 30 evrocenti – 1,48 evra.
Ako put crnogorskog primorja idete preko Bosne i Hercegovine, preporučuje se da rezervoar napunite u Republici Srpskoj, jer se na tamošnjim pumpama osnovni benzin i evrodizel mogu pronaći već po ceni od 1,32 evra.
 
Grčka
 
Ukoliko planirate da praznične dane provedete u Grčkoj, a putujete automobilom, najisplativije je da rezervoar napunite u Severnoj Makedoniji, gde osnovni benzin od 95 oktana košta 1,42 evra, a evrodizel 1,24.
 
U Srbiji je cena viša i preračunata u evro iznosi 1,69 za benzin i 1,76 za evrodizel. Pogledajte i cene goriva koje će vas dočekati u Grčkoj – benzin BMB 95 u proseku košta 1,98 evra, a dizel 1,71 evro.
 
Mađarska i Austrija
 
Građanima koji su kao prazničnu destinaciju odabrali Budimpeštu ili neko drugo mesto u Mađarskoj, ukoliko putuju kolima isplativije je da gorivo sipaju u toj zemlji, gde benzin BMB 95 košta 1,63 evra, a evrodizel 1,64 evra.
 
Isti savet važi i za one koji planiraju da posete Beč ili neki drugi austrijski grad, jer je na tamošnjim pumpama cena osnovnog benzina 1,76 evra, koliko košta i evrodizel.
 
Hrvatska, Slovenija i Italija
 
Ako putujete u Hrvatsku, Sloveniju ili Italiju, preporuka je da evrodizel "do čepa" natočite u Hrvatskoj (1,45 evra), dok je cena benzina u Hrvatskoj i Sloveniji trenutno identična – 1,56 evra.
 
Ukoliko u Hrvatskoj rezervoar punite na pumpama kompanije INA, obratite pažnju na to koje gorivo sipate jer su benzin od 95 oktana i evrodizel sa oznakom Class Plus Expert skuplji za 30 do čak 50 centi.
 
Važno je napomenuti da u Sloveniji važe posebne, znatno više cene goriva na pumpama duž auto-puteva, pa ukoliko točite gorivo uradite to na benzinskoj stanici u nekom od obližnjih mesta.
 
Ako vas put vodi dalje ka Italiji, treba da znate da su u toj zemlji cene goriva znatno više nego u Sloveniji – benzin je 2,01 evro, a dizel 1,89 evra. Preporuka je da rezervoar napunite u Sežani, nadomak granice sa Italijom, jer je nekoliko pumpi u tom mestu locirano na svega nekoliko stotina metara od auto-puta.
  • Bns

    30.04.2024 04:53
    Mađarska
    U Mađarkoj je benzin oko 700 forinti tj 1.79 €.
    Tako da je netačno ono što piše u tekstu 1,69.
    Bila sam ovih dana tamo i lično se uverila.
  • Boris

    28.04.2024 17:09
    Užas
    Kad će narod Srbije da shvati kako mas ova vlast potkrada. Dokle više?
  • NS

    28.04.2024 12:21
    NS
    Sipao prekjuče na INI dizel. 1.45e poy za NIS

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.