Koje se knjige iz biblioteka najviše čitaju?

Korisnici javnih biblioteka u Srbiji 2012. godine najviše su čitali ljubavne i istorijske romane, biografije i druge bestselere.
Korisnici javnih biblioteka u Srbiji 2012. godine najviše su čitali ljubavne i istorijske romane, biografije i druge bestselere.

Na listi 25 najčitanijih domaćih knjiga nalaze se i nagrađivana dela, pa je najboljom među najtraženijim knjigama proglašena "Bernardijeva soba" Slobodana Tišme. Tišmin roman našao se na osmom mestu tradicionalne liste 25 najčitanijih knjiga koju Narodna biblioteka Srbije objavljuje povodom svog dana, 28. februara, a od ove godine i Nacionalnog dana knjige.

Prema podacima iz 143 biblioteke, najčitanija knjiga u 2012. godini bila je "Pismo gospođe Vilme" Jelene Bačić Alimpić, u izdanju Lagune, a ta autorka, inače TV voditeljka, našla se i na četvrtom mestu romanom "Ringišpil".

Od 25 najčitanijih knjiga, 12 je objavila Laguna, a među deset najčitanijih su i "Duge noći i crne zastave" Dejana Stojiljkovića - na trećem mestu, te romani "Mein Kampf" Svetislava Basare, koji je 2011. proglašen najboljom među najčitanijim knjigama, kao i "Simeonov pečat" televizijskog voditelja Vanje Bulića.

Među deset najčitanijih knjiga su i "Sjaj u oku zvezde" Ljiljane Habjanović-Đurović (Globosino), "Via Romana" Vuka Draškovića, lidera Srpskog pokreta obnove, te "Smrt je neprovjerena glasina" filmskog reditelja Emira Kusturice, obe u izdanju "Novosti".

Tražene su i knjige TV voditeljke Vesne Dedić-Milojević - "Ti si meni sve", "Zauvek u srcu" (Laguna) i "Sunce meni, sunce tebi" (Čigoja štampa).

Lista 25 najcitanijih knjiga sa podacima o broju poena i broju biblioteka koje su dostavile podatke nalazi se na sajtu NBS.

  • joja

    04.03.2013 19:59
    Nekad se TO prodavalo na trafikama. Uskoro ćemo u bibliotekama imati časopise i žvake. Ali, šta reći kad je u našoj biblioteci za čitaoca godine proglašena osoba koja čita uglavnom krimi romane? Dogodine, zvezda biblioteke onaj ko izdeklamuje najlepše odlomke iz knjiga "spisateljki" gore nabrojanih.
  • Sremičuljak

    04.03.2013 12:35
    kvazipisci
    Pa, krasno! Pisanje je postalo hobi, koji se potom dobrano unovči. Nekad je pisanje bilo profesija i samim tim profesionalno se pisalo.

    Što je još gore, u celom svetu je ovako! Tako nam i treba kad je knjiga roba, a ne kulturno dobro.

    Krivi smo mi!
  • 04.03.2013 11:29
    predlog
    biblioteke koje u ponudi imaju ovakav toalet papir, treba izuzeti iz budzetskog finansiranja novcem gradjana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.