Preminuo prvi premijer Singapura

Prvi premijer Singapura Li Kuan Jev preminuo je u 91. godini posle teške upale pluća, javlja BBC.
Prvi premijer Singapura Li Kuan Jev preminuo je u 91. godini posle teške upale pluća, javlja BBC.

Hiljade Lijevih pristalica posetilo je ranije tokom dana bolnicu u kojoj je bio smešten i ostavilo cveće, poklone i pisma podrške pošto se njegovo zdravlje dodatno pogoršalo tokom vikenda.

Jedan od vodećih postkolonijalnih lidera u Aziji je više od šest nedelja bio u opštoj singapurskoj bolnici, gde je bio priključen na aparate za održavanje u životu.

Li je premijersku funkciju obavljao od 1959. godine, kada je kolonijalni vladar Velika Britaniija dala Singapuru samoupravu, sve do 1990, navodi AFP.

On je poveo Signapur u nezavisnost 1965. posle kratkotrajne i burne zajednice sa Malezijom. Povukao se sa položaja premijera u korist svog zamenika Goha Čoka Tonga koji je 2004. godine prepustio kormilo Lijevom najstarijem detetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet