Birokratija: Gomila nepotrebnih papira visoka kao najviša zgrada na svetu

Gomilu od najmanje 100 papira službenik prosečne preduzetničke radnje u Srbiji ovih dana uredno nosi u neku od filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Gomilu od najmanje 100 papira službenik prosečne preduzetničke radnje u Srbiji ovih dana uredno nosi u neku od filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Da bi se overile knjižice vlasnika i zaposlenih, kao dokaz se podnose odštampane poreske prijave, ali svaki put za sve mesece počev od februara prošle godine, od trenutka kada se porezi prijavljuju elektronski. Umesto samo "logovanjem" u sistem, RFZO uplatu kontroliše sa papira.

Procedura dobijanja "markice" tako je postala i bukvalno teža. U Srbiji trenutno radi 215.757 preduzetnika, a kada bi i svaki treći morao da papirološki dokazuje svoje uplate, nakupila bi se kula od neverovatnih 719 metara. Inače, i dalje najviša zgrada na svetu, Burdž Kalifa, visoka je 829 metara.

"Od prošle godine poreze prijavljujemo elektronski i samo tako je moguće. Evo, sada sam štampala poreske prijave za ukupno 16 meseci. Zaposleni su na jednoj, a vlasnica na posebnoj prijavi, a svaka ima u proseku tri strane. To je ozbiljna gomila papira. Ne razumem zašto svaki put prilažemo dokaze od februara 2014. godine. A svrha elektronske prijave je da radnik u RFZO vidi u sistemu da smo platili sve obaveze", kaže radnica jedne preduzetrničke radnje Jasmina B.

Računovođa iz Novog Sada Jovan Beara godinama "vodi borbu" protiv ove komplikovane procedure, zasad bezuspešno. On objašnjava da službenici proveravaju u neažurnom fondu Poreske uprave. Radnica tada vidi da li je neka firma "žuta", "crvena" ili zelena". Tim bojama su programski obojeni rezultati provere, a jedino "zeleni" prolaze bez problema. Žuta boja znači da sistem kaže da poslodavac nije platio doprinose, ali on odštampanim listama to demantuje. Fond onda overava knjižicu na tri meseca.

Samo uz potvrdu Poreske uprave da je doprinose platio, dobija knjižicu na šest meseci.

"Ako je poslodavac crven, znači da nešto ozbiljno ne valja, ali niko ne zna šta tačno. Tada se ne priznaju ni izvodi objedinjene naplate, već mora da donese uverenje Poreske uprave o plaćenim doprinosima. Najčešće je reč o grešci unosa pri Poreskoj upravi. Nekad se čeka 15 dana, a nekad i nekoliko meseci da se stvar ispravi", kaže Beara, koji je predsednik poslovnog udruženja UVRA.

  • 16.06.2015 10:32
    Samo, bilo je i gore. Pre 20 godina sam u gepek kola punio zavezljajima racuna za prethodni mesec
  • 16.06.2015 09:30
    i sve to da bi dobili .....
    markicu koju dom zdravlja ne priznaje ako sestra ne vidi uplate u sistemu.......
  • gjuz

    16.06.2015 07:53
    Evo ja iz prve ruke potvrdjujem da od uvodjenja elektronskih servisa nikad vise papira nisam stampao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.