Izetbegović: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Srbija treba da prizna da se u Srebrenici desio genocid i treba da prizna suverenitet sudova u BiH, kaže član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.
Srbija treba da prizna da se u Srebrenici desio genocid i treba da prizna suverenitet sudova u BiH, kaže član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je za Al Džaziru rekao da Vučić pokazuje spremnost da popravlja odnose Srbije i Bosne i Hercegovine i Srba i Bošnjaka.

"Nažalost, ovi poslednji događaji sa hapšenjem gospodina Orića u Švajcarskoj su u koliziji sa tim dobrim namerama i sa dobrim rečima gospodina Vučića. Sada je po treći puta branilac Srebrenice, heroj Srebrenice, u zatvoru. I srpska država traži njegovo izručenje", rekao je Izetbegović.

On je ocenio da je to u koliziji sa deklarativnim izjavama o poboljšanju odnosa Srbije i BiH.

"Treba priznati sudove, Haški tribunal, koji je tamo kazao da se u Srebrenici desio genocid. I treba se sa tim suočiti, sa onim što su učinili Škorpioni".

Izetbegović je rekao da treba pregledati snimke ubistava dečaka i shvatiti da se to desilo 8.372 puta. On je dodao da za poboljšanje odnosa treba da prizna i suverenitet sudova u BiH.

"Zašto bi srpski sud sudio za eventualne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini nad bosanskim građanima od strane bosanskih građana? Imamo protokole koje su tu veoma jasni. Poštovanje sudova, poštovanje i respekt prema žrtvama i prema onome što se desilo u Bosni i Hercegovini bili bi neki prethodni koraci pre nego što se krene u ozbiljnije strane kada je u pitanju pomirenje i relaksacija odnosa na Balkanu", ocenio je Izetbegović.

"Ako Bošnjaci žele, sagnuću glavu"

Ako Bošnjaci budu želeli i ako to za njih nije dodatna poteškoća, biću spreman da odam počast muslimanskim žrtvama u Srebrenici, izjavio je premijer Vučić.

"Kao premijer sam spreman da pognem i sagnem svoju glavu i pokažem kakav odnos mi, Srbi, imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama. Da onih 99,9 posto Srba koji nisu učestvovali u tom zločinu mogu da idu uzdignute glave i uzdignuta čela u svetu, gde god", rekao je Vučić u Beogradu.

Kako navodi, u Srebrenici se dogodio težak i jeziv zločin, a srpski narod, kao narod koji je od balkanskih ratova do devedesetih godina najviše stradao, da bi pokazao svoju veličinu, mora da pokaže da poštuje tuđu patnju i tuđ bol.

"Da nipodaštavamo tuđ bol i patnju neće nas nigde odvesti. Moramo više nego bilo ko i to ne zato što nam to kažu neki stranci. Moramo više da pokažemo da poštujemo muke, patnju i bol", navodi Vučić. Prema njegovim rečima, Srbi i Bošnjaci su od balkanskih ratova često bili na različitim stranama.

"U Podrinju smo samo mrtve prebrojavali. Ni ranjenike nismo razmenjivali. Hoćemo li to raditi i u budućnosti? Da li nam je potreban neko sa strane da nam drži pridike? Hoćemo li da se opet prebrojavamo? Da nam ponovo reke krvave budu, pa da posle toga opet moramo da živimo zajedno?", naveo je Vučić.

Premijer Srbije je nakon toga naveo da "mi, Srbi, nećemo da krijemo prezir i nećemo prestati da se borimo protiv onih koji su okaljali obraz srpskom narodu u Srebenici".

"Nećemo da krijemo i da se pravimo da ne vidimo, niti da da relativizujemo taj zličin. To je veliki i strašan zločin. Ja smatram da je trebalo da se radi na poverenju, a ne na dodatnoj destabilizaciji. Predlozi o rezoluciji su samo doneli destabilizaciju", naveo je Vučić.

  • JOKS

    20.06.2015 19:45
    JOKS
    Напад на колону ЈНА у Тузли
    Из Википедије, слободне енциклопедије
    Пренос напада на колону ЈНА

    Напад на колону ЈНА у Тузли извршиле су муслиманске снаге 15. маја 1992. године приликом повлачења наоружаних припадника ЈНА из Тузле. Догађај је познат као „Тузланска колона“. Напад је био један од првих важнијих догађаја током рата у Босни и Херцеговини, а извршили су га припадници Патриотске лиге и МУП БиХ. Напад је директно приказиван на локалној телевизијској станици.

    Према наводима из кривичне пријаве, у колони је погинуло најмање 50 припадника ЈНА, а рањено 44.[1] 15. мај се слави као дан ослобођења Тузле.
  • rain from heaven

    19.06.2015 22:30
    ama brate skini se,dosadni kao buve , a genocid ne moze biti,bolje pronadji definiciju genocida, krenuli ste sa cifrom oko 10000 ljudi,a spali ste na 5-6 hiljada,kako vas nije sramota da trgujete sa mrtvima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.