Pokrenut portal za prijavu nasilja nad LGBT osobama

Portal na kome LGBT osobe mogu da prijave nasilje pokrenut je na adresi www.dasezna.lgbt i predstavljaće bazu podataka napada za celu Srbiju.

Portal na kome LGBT osobe mogu da prijave nasilje pokrenut je na adresi www.dasezna.lgbt i predstavljaće bazu podataka napada za celu Srbiju.

Direktor Nacionalnog demokratskog instituta Marko Ivković kazao je da je prema istraživanjima iz 2014. i 2015. godine oko 75 odsto pripadnika LGBT populacije bilo psihički zlostavljano, 50 odsto diskriminisano i 25 odsto fizički zlostavljano u svom neposrednom okruženju.

On je pojasnio da bi sajt trebalo da ohrabri ljude da anonimno prijave da su bili žrtve nasilja, da se javnosti predstave problemi LGBT osoba, jer tek 18 odsto ljudi tvrdi da je komuniciralo sa pripadnicima ove manjine i da pomogne institucijama u efikasnijem rešavanju problema. Ideja je da žrtva nasilja odluči da li će se slučaj procesuirati, LGBT organizacije sa kojim je žrtva odabrala da sarađuje treba da pruže punu podršku pri procesuiranju slučaja, a na portalu će uz dogovor sa žrtvom objavljivati tok procesa.

Predstavnica organizacije Labris Dragoslava Barzut kazala je da iako je pre dve godine donet zakon kojim se kao otežavajuća okolnost tretira zločin iz mržnje, takva presuda nije doneta, a ako neko ne insistira na tome da je napadnut jer je pripadnik LGBT populacije, napad se tretira kao prekršaj.

 

  • Kalauz

    20.11.2015 07:47
    Vreme je da i mi počnemo kao EU da se brinemo o onima sa drugačijom seksualnom orijentacijom ali bi bilo zgodno da se kaže ko je tu i šta jer mi se od malena dešavalo da me muškarci sa izvađenom "alatkom" napadaju a to mi se desilo i pre par godina u Futoškom parku kad je jedan izašao ispred mena a drugi od pozadi pa sam morao da vadim oružje da se odbranim.
    Isto mi se desilo kad sam sa malim sinomj šetao Dunavskim parkom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija