Izveštaj: Srbija će morati da prizna Kosovo

Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova kako bi se postigao mir u regionu, ocenjuje Institut za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija.

U Izveštaju o sprovođenju dijaloga Kosovo-Srbija, čiji je autor direktor Programa za izgradnju mira i prava tog Instituta Dejvid Filips, predlaže se da se definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dve godine, kao i efikasnije posredovanje međunarodone zajednice, uključujući snažniju ulogu SAD i angažovanje uglednih međunarodnih pregovarača.

Filips je za albansku redakciju Glasa Amerike rekao da se u izveštaju predlaže "scenario u kojem svi pobeđuju" a prema kojem bi priznanje kosovske nezavisnosti dovelo do normalizacije svih bilateralnih pitanja i integracije i Srbije i Kosova u evroatlantske institucije.

"Ako Srbija želi da uđe u EU, poglavlje 35 je kristalno jasno. Beograd neće načiniti napredak ka članstvu u EU dok ne prizna Kosovo, što je osnova za normalizaciju. Kosovo i Srbija treba da pregovaraju s Briselom u pogledu članstva u EU i dve zemlje treba da uđu u EU zajedno, u isto vreme. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da se suoče sa realnošću i pozabave kosovskom situacijom. Naravno da je teško pregovarati o priznavanju Kosova od strane Srbije ali se to mora dogoditi, jedini put napred je da Srbija prizna Kosovo, to je ključno za napredak", rekao je Filips.

U izveštaju se navodi da Vlada Kosova treba da zauzme sveobuhvatan pristup integraciji kosovskih Srba i osigura da se njihova prava u potpunosti štite i promovišu.

"Međutim, pre svega, međunarodna zajednica mora da učini više. EU je bila vodeći akter u medijaciji. Preporučujemo snažniju ulogu SAD. Važno je da Vašington bude u potpunosti uključen, a međunarodni medijatori da rade na rešenju", dodao je.

Filips je predložio i da se promeni format dijaloga, jasno definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dve godine.

On je ocenio da bi integracija u Evropu bila jasan podsticaj i za Srbiju i Kosovo da pristupe implementaciji dijaloga, a na pitanje šta je podsticaj za EU i SAD da pojačaju svoj angažman, Filips je naveo da je "Rusija trenutno uspostavila novu liniju fronta u hladnom ratu sa Zapadom" i da se ona nalazi na Zapadnom Balkanu.

"Prema nekim navodima, uspostavila je obaveštajnu bazu u Nišu i prebacuje sofisticirano oružje u Srbiju. SAD žele da ojačaju partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo, kao i sa Srbijom. Ako SAD imaju strateške interese u tom delu sveta, mogu da izvrše svoj uticaj kroz snažniju ulogu u dijalogu Kosovo-Srbija. Samo uz američki angažman, taj će proces krenuti napred", dodao je.

Prema njegovim rečima, Rusiju ne zanima srpski narod već da potkopa interese Zapada na Balkanu.

"Vladimir Putin govori o jedinstvu Slovena, jedinstvu pravoslavaca, ali u suštini, Rusiju uopšte ne zanima srpski narod. Ona samo manipuliše tim pitanjem kako bi potkopala zapadni uticaj i pokušala da ograniči ulogu NATO-a na Zapadnom Balkanu", rekao je.

On je dodao da "građani Srbije treba da uvide da im je budućnost uz Evropu i Zapad". "Mogu da krenu napred sa evroatlantskim aspiracijama ako reše nesuglasice s Kosovom. Rusija neće biti tu da pomogne Srbiji. Ona samo manipuliše Srbima, gradjani treba da shvate tu činjenicu i približe se više Zapadu", rekao je Filips, prenosi Glas Amerike.

  • Piplfoks

    11.09.2017 08:50
    Naravno da će morati, sve će se u guzicu šutati. Treba baš da budeš retard pa da misliš suprotno.
  • Nikada

    10.09.2017 18:17
    Cvrc gevezen zajt
    Uopšte neće morati da prizna, nikada.
    Što znači da u narednih 50, 100, 200, 300 ili 500 godina sledi povrat teritorije.
    Rusosova pesma "Ever and ever" se može pevati u toj varijanti "Never and never".
  • Salmonela

    10.09.2017 16:53
    Da AV vec nije napravio ustav za botove :)

    AV i Kolumbija fak of.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.