Penzionerima jednokratna pomoć i eventualno povećanje od pet odsto

Penzioneri u Srbiji će, kako je najavljeno iz Vlade, u novembru dobiti 6.000 dinara na ime jednokratne pomoći, januarski ček bi trebalo da bude "deblji" najverovatnije za pet odsto.
Prema računici, na prosečnu srpsku penziju koja je u avgustu iznosila 23.822 dinara to će biti dodatak od oko 1.200 dinara. I to i dalje, međutim, neće biti vraćeno na iznos koji su imali pre primene Zakona o privremenom umanjenju penzija. Kako pišu "Novosti", premijerka Ana Brnabić kaže da je povećanje izvesno i da će se sve znati u narednih desetak dana.
 
U Partiji udruženih penzionera Srbije smatraju da je zahvaljujući konceptu fiskalne konsolidacije, Srbija stala na noge.
 
"Ako su uvek bili uz svoju državu, ako su pre tri godine, dobrovoljnom žrtvom zaustavili propadanje Srbije i ulagali u budućnost svoje dece, sada ne mogu i ne smeju biti zaboravljeni", kažu u PUPS. "Povećanje? Da, i vojnicima i policajcima i lekarima i prosvetarima..... Ali prvo penzionerima." Za PUPS nema ničega prirodnijeg nego da, već do kraja 2017. godine, penzionerima bude jednokratno isplaćeno po šest hiljada dinara, a da već od januara krene i postepeno povećanje penzija.
 
Naučna saradnica na Institutu društvenih nauka u Beogradu Nada Novaković kaže za "Novosti" da je smanjenje penzija bilo nametnuto od stranih kreditora, a pre svega Međunarodnog monetarnog fonda.
 
"Sve je to u sklopu širih mera politike štednje", kaže sagovornica beogradskog lista. "Cilj je da se zaduženoj zemlji što lakše i brže naplate dugovi, bez obzira na socijalne, ekonomske i političke posledice. To se čini svuda u svetu, a najdrastičnije je u državama koje su višestruko zavisne od svetskih centara finansijske i političke moći. Zasada je teško i naslutiti dokle će "privremeni" zakon o smanjenju penzija da ostane na snazi. Jednokratna povećanja su tu samo da ublaže besparicu za vreme jesenjih i zimskih slava", kaže dr Novaković.  
 
Ekonomisti smatraju, s druge strane, da Srbija već nekoliko godina održava inflaciju na niskom nivou, tako da je sada vreme da se pređe na redovno jednogodišnje uvećanje čekova umesto da se tokom cele godine licitira time kada će se i koliko one povećati.
 
Jednokratnu linearnu pomoć do kraja 2017. godine može da očekuje, prema podacima Fonda PIO, više od 1,7 miliona ljudi. Njihova statistika pokazuje da će ovu finansijsku injekciju preko tekućeg računa dobiti oko 1,3 miliona najstarijih, dok će nešto više od 450.000 penzionera taj novac dobiti u gotovini na ruke. 
 
Poslednji put koverte najstarijih građana bile su "ojačane" za po 5.000 dinara krajem prošle godine. Za ovu namenu tada je izdvojeno 8,5 milijardi dinara, što je unapred bilo dogovoreno sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, a povećanje od 1,5 odsto stiglo je početkom 2017. godine.
  • mladji

    23.09.2017 17:26
    @muka mi je od idiota
    Mi ćemo gospodjo sigurno ostriti,ali da li ćemo penziju primati, to je veliko pitanje.
    Dok mi dodjemo na red da "steknemo pravo", novac od naših uplata potrošićete Vi i ostali sadašnji pezosi, na svoje velike penzije i ostaviti pustoš i ništa. Tako ste navikli.
    Zbog svog stila života na veresiju,ostavili ste uništene fabrike, železnicu iz proškog veka podobnu samo za snimanje istorijskih filova, "autoputeve" sa rupama , dug prema MMF....da ne nabrajam dalje Vaših ruku delo.....
    PS Taj stan koji ste otkupili za par hiljada evra možete prodati za šezdeset hiljada evra, kupite neku garsonjeru i živite životnim stilom koji Vam se dopada... Naravno svoje stečeno pravo realizujte na račun odnoga kome ste plaćali ,a to je Fond PIO, koji može da isplaćuje samo 68% svake penzije. Mante se Vi budžeta ,budžet treba da dotira sirotinju ,a ne Vas....
  • muka mi je od idiota

    23.09.2017 15:46
    koji ce jednog dana ostariti
    Pa i mi smo morali placati tj. oduzimano nam je bogami sigurno toliko na ine doprinosa prema tome idioti ne izdvajate vi za MOJU penziju jer sam ja izdvajala i barem toliko koliko i vi, da jeste dobili smo stan ali smo iydvajali za njega nas dvoje sad sam zaboravila tacno ali pedesetak godina sto vi niste, dali ucesce kad smom ga dobili od 10 posto da bi drugi pre dosli do krova , kad nam je vraceno posle 8 godina u vreme najvece inflacije nismo mogli kupiti ni kutiju sibica a bogami i kad smo ga otkupljivali nismo ga kako kazete kupili zs tepsiju ribe vec nekoliko govorim u sadasnjoj valuti hiljada evra, a zato sto su pare koje sam izdvajala potrosene na nesto drugo, pa nisam valjda ja kriva i vase ce mozda biti utrosene kao i moje pa kad budete u mojoj kozi menjacete plocu, pa i vi pljujuci po nama pokazujete da mislite samo o sebi i da skolovali su se i lecili o d nasih izdvajanja i deca ciji roditelji nisu radili ili su se bavili zemljoradnjom a onda su porezi bili manji, a vi koji kazete da su vas skolovali vasi roditelji pa onda pljujete i po njima i posto vas nisu naucili istini , solidarnosti i postovanju izvolite pljujte ih ali nista ne radite za MENE i po meni necete i zato jos jednom SRAM VAS BILO.
  • Tvoj poslodavac

    22.09.2017 14:19
    @Ukapirali smo
    Sve si u pravu, samo preciziram da ja na tvoj minimalac od 23.000 MORAM da platim državi na ime poreza i doprinosa svakog meseca 15.640 dinara, jer je toliko iznosi 68% od neto isplaćene plate 23.000......
    Tek da g-dja penzionerka shvati koliko mladji izdvajaju za NJENU PENZIJU.
    Na svakih zaradjenih 100 dinara sadašnji zaposleni MORAJU da plate 68 dinara državi da bi generacija večito nezadovoljnih pezosa primili svoje penzije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija