Obeležavaju se 23 godine od akcije "Oluja" i progona krajiških Srba

Danas se navršavaju se 23 godine od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", u kojoj je iz svojih domova proterano više od 200.000 krajiških Srba, a poginulo ili se vodi kao nestalo više od 2.000.
Od početka ratova na prostorima bivše SFRJ 1991. godine, u Srbiji je utočište potražilo 610.000 Srba iz Hrvatske i BiH, od kojih danas status izbeglice iz Hrvatske ima još oko 18.000 ljudi, prenosi N1.
 
Državna komisija za nestale navodi da od Hrvatske traži verifikaciju 695 nestalih osoba, ekshumaciju njih 74 i identifikaciju oko 900 već ekshumiranih.
 
Hrvatska 4. avgust slavi kao dan pobede, dok Srbi pomenima odaju počast žrtvama. Centralna državna manifestacija u Srbiji biće održana večeras u Bačkoj Palanci. 
 
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručila je povodom godišnjice akcije "Oluja", kako je u interesu čitavog regiona da Srbija i Hrvatska rešavaju otvorena pitanja i da se povezuju, ali da to ne može izbrisati prošlost i sećanje na žrtve i prognane u ovoj akciji.
 
"Današnja generacija političara u Srbiji i Hrvatskoj ima priliku da uradi više od prethodnih da odnosi dve države budu bolji i da onima koji dolaze posle nas ostavimo manje problema nego što smo ih zatekli", naglasila je Mihajlović u saopštenju.
 
Mihajlović naglašava kako ne očekuje da ova godišnjica "Oluje" prođe drugačije od svih prethodnih, "tako što će se u Hrvatskoj pevati i slaviti, dok se u Srbiji sećamo svih žrtava i prognanih" u "Oluji".
 
Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je akcija Oluja predstavljala "završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Hrvatske".
 
"Režim Franje Tuđmana je, uz podršku zapadnih centara, tokom četiri godine rata proterao više od pola miliona Srba s ciljem ostvarenja projekta etnički čiste hrvatske države po uzoru na zloglasnu NDH. Tokom četiri godine rata i neposredno posle njega pobijeno je više od 7.000 Srba. Nažalost, u Srbiji se katastrofa Srba u Hrvatskoj često svodi samo na zločinačke akcije 'Bljesak' i 'Oluja' u kojima je proterano više od 250.000 Srba", naveo je Linta u pisanoj izjavi, prenela je agencija Beta.
 
Narodna poslanica Sanda Rašković Ivić i istoričar Čedomir Antić saglasni su u oceni da položaj Srba u regionu nije zadovoljavajući i da država Srbija malo čini, od onog što može, po tom pitanju. Govoreći za N1 o Danu sećanja na žrtve "Oluje" koji će biti obeležen u Bačkoj Palanci, kažu da je to parastos, ali da ga vlast pretvara u politički šou.
 
Povodom dana sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja", večeras će u Bačkoj Palanci patrijarh srpski Irinej služiti parastos žrtvama, a okupljenima će se obratiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
 
"Krajišnici će sutra biti izmanipulisani kao nikada, njima se strahovito manipuliše... I obeležavanje koja će biti u Bačkoj Palanci, kao i ono u Busijama - to je parastos, to ne sme da bude politički šou, a to se, nažalost, pretvara u politički šou jedne partije i jednog čoveka, i to je manipulacija jednom ogromnom ljudskom nesrećom", ocenila je gošća Novog dana.
  • 08.08.2018 06:47
    Prvi
    Su otišli Srbi iz gradova. Daleko pre nastanka nesreće Krajine..... Napomenite i pritiske, otkaze, sačekivanje dece na putu do i od škole.....
    Prva žrtva je Goran Alavanja. Pored Ratkovića i Kira, "zaboravili" ste Šošu.
  • Б

    07.08.2018 16:12
    Договорена ескалација
    Још једна договорена ескалација између Србије и Хрватске, на годишњицу малог, прљавог, договореног рата. Једино су израелски авиони нови моменат.
    Шта се десило у августу, да не кажем коловозу, 1995? Десила се наплата за лудачке идеје о Карлобагу, Огулину, Карловцу, Вировитици...
    Слоба је одрадио свој део погодбе и ефектно блефирао (Вучићу, ниси му ни до колена) кад су га питали да помогне. Њофра је одрадио свој део погодбе још 1992, кад је ВРС испред носа Хрватске војске пробила коридор у Посавини и заузела све осим Орашја.
    Мало је фалило да цела погодба пропадне. Јован Рашковић је хтео да преговара с Туђманом. Морали су да га... овај, хтедох рећи, штета што је тако напрасно умро. Јосип Рајхл Кир, шеф полиције у Осијеку, је рекао да рата неће бити док је он жив. И њега су морали...
    Неки амбасадори су нудили план З-4 који је Србима давао широку аутономију, а Хрватској шансу да се коначно инфраструктурно повеже и почне да функционише. Слоба је наредио руководству РСК да тај план не смеју ни да пипну. Нису га пипнули.
    Нико од српских избеглица не прича о онима који су отишли први - Хрватима са подручја РСК. Нико не говори колико је граната пало на хрватске градове пре Олује. Нико не прича о необично брзом напредовању Хрватске војске кроз БиХ.
    23 године су прошле, има ли наде за мир? Како да нема! Ускоро ће се сви који би могли ратовати иселити и из Србије и из Хрватске. Пензионери ће помрети од старости и то је то...
  • @Kaćanka

    07.08.2018 14:25
    Džaba
    Vi divanite....
    Nije taj garišo kome se obraćate osetio smrad raspalih leševa iz vukovarskih podruma. Nije, Bogu hvala, njemu sestra silovana u podrumu, pa propucana kroz glavu. Nisu njemu stavljali nož pod grlo. Ne skače on sa kreveta kada komšija zalupi vratima ili kada mu jabuka sa grane na metalnu ili plastičnu tendu padne. Ne zna on šta je spašavati decu. Nije on kriv. Nije ni glup. Samo je neinformisan. Da Vam sto lajkova mogu dati....
    Sećam se momka iz NS-a, dobar momak, kad god je trebalo skakati - skakao je. Bio je nasuprot plaćenika - Prvi internacionalni vod (prva plaćenička jedinica na prostorima ex YU - googlajte malo). I onda je "puk'o". Škorpion, sebi na butinu prislonio.... Kada se oporavio - vratio se.
    Ne znaju to mnogi koji nisu vidjeli/prošli.
    Mali P. najmlađi tenkista u bataljoni... Srce k'o Rusija....
    I sada mi neko priča priče, jer je to "in", jer je "Evropljanin"..... A dalje od Jadrana '89-e i Segedina '96-e nije video.
    Po.išam se na te priče.
    Preko 20 puta sam se selio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija