U Srbiju vraćeno preko 1.700 lažnih azilanata

Oko 1.700 građana Srbije vraćeno je u našu zemlju u 2010. godini, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.
Oko 1.700 građana Srbije vraćeno je u našu zemlju u 2010. godini, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova. To je učinjeno na osnovu sporazuma o readmisiji i reč je o ekonomskim migrantima, odnosno o "lažnim azilantima", koji u zapadnoevropske zemlje odlaze u potrazi za boljim životom.

Oni su vraćeni u Srbiju pošto je MUP Srbije po skraćenoj i ubrzanoj proceduri, u roku od jednog do dva dana, proverio identitet i status državljanstva i dao saglasnost za njihov povratak u zemlju. Prema ocenama EU u Srbiji ne postoji opasnost od političkog proganjanja ili progona po etničkoj osnovi, tako da su motivi za azil isključivo ekonomske prirode, navodi se u navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije dostavljenoj Euraktivu.

Najveći broj država sa kojima je Srbija potpisala sporazume o readmisiji nije želeo da preuzme obavezu učešća u finansijsko-socijalnoj reintegraciji građana koji su vraćeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija