Građani Srbije ne veruju u demokratiju

Odnos građana Srbije prema demokratiji kao političkom sistemu sve više je uslovljen njihovim socijalno-ekonomskim položajem i danas je samo 30 odsto onih koji smatraju da je demokratija bolja od svih ostalih sistema vladavine, pokazuje istraživanje koje su sproveli američka nevladina organizacija Nacionalni institut za demokratiju (NDI) i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).
Odnos građana Srbije prema demokratiji kao političkom sistemu sve više je uslovljen njihovim socijalno-ekonomskim položajem i danas je samo 30 odsto onih koji smatraju da je demokratija bolja od svih ostalih sistema vladavine, pokazuje istraživanje koje su sproveli američka nevladina organizacija Nacionalni institut za demokratiju (NDI) i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID).

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković je, na predstavljanju rezultata istraživanja rađenog neposredno uoči poslednjih parlamentarnih izbora, rekao da je pre sedam godina broj onih koji su favorizovali demokratiju i onih koji su prednost videli u nekim drugim političkim sistemima bio izjednačen, oko 40 odsto, dok je broj onih koji su rezervisani prema demokratiji danas na istorijskom maksimumu.

"Danas polovina smatra da demokratija nije sama po sebi privlačna i da postoje drugi sistemi koji bi mogli da odgovaraju Srbiji. Najčešći odgovor je 'sve jedno mi je u kakvom sistemu živim, već je bitno da li imam dovoljno novca'", rekao je Vuković.

U skladu sa takvim opredeljenjem građana je i njihov odnos prema petooktobarskim promenama 2000. godine, jer ubedljiva većina danas misli da je to početak propadanja Srbije, dok samo 15 odsto veruje da je to početak demokratskog preobražaja.

U istraživanju su, takođe, dobijeni odgovori kojima je moguće objasniti ubedljiv uspeh Srpske napredne stranke na poslednjim izborima.

Vuković je, interpretirajući dobijene odgovore građana, objasnio da uoči izbora ta stranka beležila najveće poverenje među svojim tradicionalnim biračima, ali i da joj je podršku najavio i znatan procenat pređašnjih glasača Demokratske stranke, Socijalističke partije Srbije i drugih stranaka, kao i veliki broj onih koji na prethodnim izborima nisu glasali.

Ipak, sa stanovišta odnosa prema demokratiji i izborima kao demokratskoj tekovini, najrečitiji je podatak da većina ispitanih želi da se promena izbornog sistema kreće u pravcu personalizacije, odnosno ka mogućnosti da građani glasaju više za osobe a manje za političke stranke.

  • ovca

    14.05.2014 17:57
    To je domaća životinja od koje se dobija mleko, meso, vuna i glas na izborima.
  • bozans

    14.05.2014 16:00
    Promeniti izborni sistem
    Do sada smo shvatili da ima više "vrsta" demokratija, promeniti izborni sistem u Srbiji i imaćemo "bolju" demokratiju. Kada bi se poslanici birali direktno, a ne da se kriju iza stranaka mogli bi lakše biti pozivani na odgovornost i u slučaju njihove smene ne bi se po automatizmu iz iste partije stavljao sledeći pion već bi se organizovali izbori za to mesto i iz svih stranaka (ili nestranačke ličnosti) ponovo konkurisali. To bi čak moglo i da utiče na konačni broj poslanika što bi unelo dodatnu dozu ozbiljnosti i eliminisalo bi sigurnost zagarantovanog osvojenog mesta partijama. Takođe, trebalo bi prestati da se cela Srbija tretira kao jedna izborna jedinica, izborni sistem u Vojvodini je daleko pravedniji po tom pitanju. Na ovu temu ima dosta slobodnog prostora za unapređenje i poboljšanje.
  • Her Flick

    14.05.2014 15:43
    Naravno da ne veruju kad ne znaju sta je demokratija. Pogotovo od 1988-e

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija