Manje struje zbog manjka uglja

Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu će, zbog posledica poplava i manje isporuke uglja iz Kolubare, početkom zime proizvoditi oko 30 odsto struje manje struje u odnosu na plan, najavio je danas direktor te termolektrane Čedomir Ponoćko.
Termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu će, zbog posledica poplava i manje isporuke uglja iz Kolubare, početkom zime proizvoditi oko 30 odsto struje manje struje u odnosu na plan, najavio je danas direktor te termolektrane Čedomir Ponoćko.

"TENT je spreman za zimu, ali će uglja nedostajati," rekao je Ponoćko.

Iz Kolubare u TENT sada se dovozi oko 40.000 do 45.000 tona uglja na dan, a za mesec dana očekuje se da ta količina dostigne 65.000 tona, što je dovoljno za oko 60 odsto proizvodnje te termoelektrane, naveo je Ponoćko i dodao da je zimi uobičajeno dopremanje oko 90.000 tona uglja dnevno iz Kolubare. U toku leta neće biti problema, ali već od oktobra i novembra, kada poraste potrošnja struje, TENT neće biti u stanju da isporučuje onoliko struje koliko je planirano, rekao je on i napomenuo da će se zbog posledica poplava raditi revizija poslovnog plana EPS-a.

Ponoćko je, govoreći o šteti koju je TENT pretrpeo zbog poplava, rekao da je ta termoelektrana osigurana kod Viner osiguranja i da očekuje da će ta osiguravajuća kuća isplatiti štetu TENT-u. On je naveo da je samo na Termoelektrani Kolubara, koja je u sastavu Privrednog društva TENT, a na kojoj je zbog poplava došlo do eksplozije i požara, šteta procenjena na oko četiri do pet miliona evra.

Na TENT-u B je najveća šteta na pumpama i motorima koji su se nalazili ispod nivoa zemlje, ali su te štete sanirane, rekao je Ponoćko i naglasio da je najveća šteta za TENT zbog neisporuka struje. "Kada jedan termoblok u TENT-u ne radi dnevna šteta je oko 200.000 evra," naveo je direktor obrenovačke termoelektrane. On je dodao da se u TENT-u nije odustalo od remonata i da će od 1. jula početi najveći ovogodišnji remont bloka A3.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.