Mihajlović: Dozvola za gradnju vetroparka bila nezakonita

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je to ministarstvo, kao drugostepeni organ, moralo da poništi građevinsku dozvolu za izgrađnu vetroparka "Čibuk" u Kovinu jer je pokrajinski sekretarijat u startu napravio grešku i izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak, što nije u skladu sa zakonom.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je to ministarstvo, kao drugostepeni organ, moralo da poništi građevinsku dozvolu za izgrađnu vetroparka "Čibuk" u Kovinu jer je pokrajinski sekretarijat u startu napravio grešku i izdao energetsku dozvolu i za objekat i za priključak, što nije u skladu sa zakonom.

Mihajlović je rekla da prvostepeni organ pokrajinska vlada odnosno nadležni sekretarijat nije reagovao na žalbu Elektromreže Srbije, već je odluku o zakonitosti dozvole prepustio ministarstvu.

"EMS se sa apsolutno jasnom analizom i dokumentacijom u skladu sa zakonom obratio pokrajinskom sekretarijatu koji nije želeo da donese odluku nego je prebacio na ministarstvo kao drugostepeni organ", rekla je Mihajlović. Ona je komentarišući saopštenje pokrajinske Vlade u kome je navedeno da je to ministarstvo sprečilo realizaciju jednu od najvećih investicija u zemlji rekla da je ministarstvo to učinilo po zakonu. "Nije dobro da se bilo ko zaklanja iza velikih investitora i investicija, a da u suštini ne reši problem".

"Ako su tako sigurni (pokrajinski sekretarijat) da je sve po zakonu, zašto kao prvostepeni organ nisu doneli odluku i odbili žalbu EMS-a i rekli da je sve po zakonu", dodala je ona. Mihajlović je rekla da će ministarstvo razgovarati ponovo sa investitorom i pokrajinskim sekretarijatom i pomoći kako da se taj projekat realizuje u skladu sa zakonom odnosno da dobiju energetsku i građevinsku dozvolu.

Ona je rekla da je dobra vest za investitore što će Vlada novim zakonima o energetici i planiranju i izgradnji, o kojima će odlučivati u julu, biti predviđene posebne građevinske dozvole za objekat, a posebno za priključak. "Najlakše je nekog optužiti da ne dozvoljava investicije jer ako ih neko želi, to je ova Vlada, ali izvinite, mora sve da bude po zakonu", dodala je Mihajlović. Kako je ranije saopšteno, reč je o investiciji vrednoj oko 300 miliona evra, a investitor je kompanija "Continental Wind Partners".

  • 26.06.2014 18:25
    Neozbiljna vlada Srbije
    18. septembar 2013., prilikom početka radova na izgradnji vetro parka u Plandištu poručila je sledeće: "Ministar energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović pozvala je zainteresovane investitore da se obrate Vladi i tom ministarstvu, kako bi od njih dobili svu moguću podršku da se krene sa izgradnjom novih objekata za proizvodnju obnovljivih izvora energije. Ona je, prilikom otvaranja radova na izgradnji vetroparka "Plandište", izjavila da ne postoje zakonske prepreke da u Srbiji nema još više vetroelektrana."

    Vetropark „Čibuk“ je trebao biti izgrađen u dve faze. "U prvoj fazi, „Čibuk 1“ planirana je izgradnja 57 vetrogeneratora od kojih će svaki imati snagu od 2,5MW, a planirano je da ova faza bude završena do kraja 2014. godine, dok se završetak druge faze očekuje do kraja 2015. godine."

    Postavlja se pitanje da li to znači da postoje podobni (Ujedinjeni Arapski Emirati) i nepodobni investitori u obnovljive izvore energije.
  • cirkular

    26.06.2014 18:22
    @Tata Mata
    Iza cele priče krije se prebacivanje sa energije vetra na hidroenergiju, tj sklanjanje konkurencije. EMS i mini hidrocentrale imaju zajednički "interes"
  • Tata Mata

    26.06.2014 17:49
    Bravo
    Iza cele price se krije cena struje iz alternativnih izvora. Verovatno je prema ponistenom ugovoru bila mnogo visa nego sada, i da je projekat zavrsen, svi bismo morali da placamo povlascenom proizvodjacu nerealno visoku cenu. Problem je sto je tu neko uzeo provizije. podelio kvote, a sada je sve propalo, kao i mnogi drugi ugovori za solarne i vetro-elektrane po povlascenim cenama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija