Verbić: Povećava se broj učenika u gimnazijama

Ministar prosvete Srđan Verbić najavio je da će biti smanjen broj udžbenika koji đaci nose u školu, da će završni ispit za osmake biti manje stresan, kao i da se predviđa povećanje broja učenika u gimnazijama.

Ministar prosvete Srđan Verbić najavio je da će zakonskim rešenjima koje sprema ministarstvo biti uzdrmani monopoli izdavača, smanjen broj udžbenika koji đaci nose u školu, ali i da će završni ispit za osmake biti manje stresan.

Verbić je rekao i da nastavnike od septembra čeka manje birokratije i da je Ministarstvo prosvete planiralo da do kraja godine bude usvojeno nekoliko novih zakona - o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, zatim o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i zakona o udžbenicima.

Novim zakonom o udžbenicima, očekuje ministar, trebalo bi da u potpunosti bude promenjen način na koji se udžbenici koriste u školama, jer se do sada dešavalo da đačke knjige nakon završene školske godine ostanu netaknute, a on smatra da bi ubuduće morale biti sredstvo za samostalno učenje. "Udžbenik je za učenika ne za nastavnike. Nastavnici treba da predaju u skladu sa programom, a udžbenik da bude sredstvo za samostalno učenje. Mislimo da će ovaj zakon to postaviti na svoje mesto", naglasio je Verbić.

On je dodao da će zakon urediti tržište udžbenika, da neće biti ovoliki broj knjiga koje učenici nose u školu, ali i da će monopoli izdavača biti malo uzdrmani. "Takođe, biće jednostavnije nasleđivanje udžbenika, što nam je do sada predstavljalo problem. Dešavalo se da jedna generacija koristi jedan udžbenik, druga već ne može...", naglašava Verbić.

Govoreći o završnom ispitu ministar prosvete kaže da će biti manjih izmena i to kako bi izlazak na testove bio manje stresan za učenika, ali i da će završni ispit imati značajniju ulogu u evaluaciji obrazovnog sistema. Verbić dodaje da nije cilj da upis u srednje škole bude ni previše lak ni previše težak.

Ukoliko je previše lak, nastavlja on, pravi se "medveđa usluga" svima koji su možda nerealni u željama da nastave školovanje. On pojašnjava da Strategija obrazovanja predviđa povećanje broja učenika u gimnazijama, jer je to jedini pravi put za nastavak akademske karijere, za studiranje.

"Do sada smo imali slučaj da previše učenika upisuje srednje stručne škole i tako traže jednostavniji, lakši put da bi došli do fakulteta", objašnjava ministar prosvete. Srednje stručne škole, pojašnjava on, treba da obučavaju za rad, dok za nastavak akademske karijere postoje gimnazije.

  • fandjo

    09.08.2014 16:55
    slozio bih se ovde sa svima po malo. mislim da je kljucni probljem prosvetara u srednjim skolama sto su nevidjeni kompleksasi. truju i plase decu. drze se propalih sablona. raspituju se cim se bave roditelji,a na kraju sebe su prozvali profesorima. profesori su na fakultetu a ne u srednjoj skoli. oni su nastavnici.njih ni ne zanima nastava,rede svoj posao mimo volje. treba te srednje skole dobro precistiti,uvesti svezu omladinu koja je tek diplomirala.
  • Zorana Minic

    09.08.2014 12:59
    Moj ministre
    "On pojašnjava da Strategija obrazovanja predviđa povećanje broja učenika u gimnazijama, jer je to jedini pravi put za nastavak akademske karijere, za studiranje".

    O cemu ovaj to govori, pa mi smo vec odavno preplavljeni sa "supljim" gimnazijalcima koji su pokupovali razne Sega Mega,nazovi "fakultetske" diplome i svi su uglavnom nezaposleni!

    Nije nikakav problem ako se poneko iz strucne skole upise i zavrsi fakultet, sta je tu toliko strasno? Strasno je sto imamo enormni broj gimnazijalaca i Mega Spent studenata koji ne umeju ni ekser da zakucaju, niti znaju cemu on-ekser sluzi. Covece mani se gimnazijalaca, nama trebaju: bravari, tesari, armiraci, zavarivaci, limari, mehanicari, zidari a ne pi ari,svi moguci tehnicari, vodoinstalateri, vozaci,pekari, kuvari, kovaci, tapetari, moleri, stakloresci, frigomaticari, ostraci, saraci, ronioci, oruzari, vulkanizeri, kamenoresci, traktoristi, rukovaoci gradjevinskih masina, masinovodje, brodari, obucari, asfalteri, kaldrmdjije, monteri centralnog grejanja, alatnicari, metalostrugari.........!!

    E moj ministre, ko ce sve ovo da Ti radi za 10 godina, kada ovi jos zivi "samoupravni" kadrovi "odumru"? Samo Ti forsiraj gimnazijalce, olaksavaj zavrsne ispite, oslobadjaj decu fizickog, ne dozvojlavaj izbacivanja iz skola, zabranjuj profesorima da im "cupaju usi", olaksavaj im skolske torbe da se ne umaraju previse,ma najbolje da uopste i ne idu u skole, da se ne bi previse stresirali, neka dodju samo na maturu po diplome.
  • 09.08.2014 12:57
    Lusi NS
    Studentima koji su zavrsili srednju strucnu skolu, ako nastave na srodnom fakultetu, daleko je lakse nego gimnazijalcima. Vecina strucnih predmeta iz srednje skole se na fakultetu nadogradjuju, gimnazijalcima su ti predmeti nepoznati, pa krecu od nule. Primera ima mnogo ali navescu samo da veterinarski tehnicari ce lakse poloziti anatomiju zivotinja, fiziologiju, ishranu, negu, morfologiju itd. jer su to ucili cetiri godine, u gimnaziji tih predmeta nema. Zagovornici ovoga, sto Verbic tvrdi, doveli su do toga da mnogi doktori ne znaju da apliciraju injekciju ni muskulatorno a kamoli venski. Kod nas nakon zavrsenog fakulteta dobijamo teoreticare, malo je onih koji osposobe prakticare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.