Bajatović: Gas poskupljuje od 1. januara

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, najavio je da će od 1. januara sledeće godine naplata računa za gas morati da bude stoprocentna, kao i da će doći do povećanja cene gasa.
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, najavio je da će od 1. januara sledeće godine naplata računa za gas morati da bude stoprocentna, kao i da će doći do povećanja cene gasa.

''Povećaće se cena transporta koja je trenutno nerealna, ali i visina mrežarine, a tražićemo i da se poveća odobrena dobit Srbijagasa. Sve to će dovesti do blagog poskupljenja gasa, ali ne velikog'', rekao je Bajatović i dodao da je pet godina gas bio ispod cene, što je izazvalo gomilanje dugova u Srbijagasu.

''Čak 500 miliona evra iznose gubici Srbijagasa zbog nerealne cene ovog energenta'', istakao je Bajatović. On nije mogao da precizira koliko će povećanje cene da bude, jer je za izračunavanje troškova i cene gasa zadužena Agencija za energetiku koja tek treba da uradi proračun. Ipak, dodao je da će se cena gasa pored toga usklađivati i sa svakom promenom kursa dinara, koji je već sada povećao cenu ovog energenta za oko četiri odsto.

On je precizirao da ne očekuje bitne izmene cene gasa u dolarima, ali da je sam kurs dolara narastao u odnosu na kurs dinara i evra, što može izazvati promene cene gasa, jer su zaduženja Srbijagasa u evrima. Napomenuo je da je trenutna naplata računa za gas oko 63 odsto, da su građani dobre platiše, ali da najveće probleme imaju sa preduzećima u restrukturiranju.

''Od 1. januara svi koji dobijaju gas moraće i da ga plate. Oni koji ne mogu da ga plate biće isključeni. Naplata mora da bude stoprocentna. Samo zbog Azotare imamo 250 miliona evra gubitaka, isto toliko duguje nam Petrohemija, a to su sve nenaplativa potraživanja. Tri milijarde dinara duguje nam Energetika iz Kragujevca, a po milijardu pojedine toplane'', kaže Bajatović.

  • Hans

    22.09.2014 14:37
    sta god da je...
    ..ja ga vise necu koristiti, prelazim na pelet pa kolko potrosim potrosio sam,ovako cekam da me iznenade racunom kao u decembru 2013, napolju 15 stepeni a stiglo 43.000 u mesecu pre toga sa istom temperaturom racun bio 20.000. Cista manipulacija i ja necu da budem deo toga. Srecno svima sa gasom!
  • ww

    20.09.2014 21:38
    moramo izdrzati i bice bolje!
    POVRACA MI SE OD OVE VLASTI!
  • Agronom sa sela

    20.09.2014 19:55
    Treba da poskupi!
    Hoće sirotinja grejanje "na dugme"!?
    Bez dima, prašine, cepanja, loženja, ...??!
    E drugovi, to košta!
    Gas stiže iz Sibira, a šapurike sa naših njiva su od naše svesti par svetlosni godina!?
    Poskupjuj taj gas, jer i ja ga indirektno plaćam?!
    A ja se grejem sa naših njiva, i cele zime mi je 27C u sobi :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija