Sindikati: Smanjenje plata i penzija će trajati tri godine

Reprezentativni sindikati javnog sektora na nivou Srbije israzili su danas u ime svih zaposlenih ogorčenje zbog smanjenja plata i najoštrije osudili tu "privremenu meru", koja će, kako tvrde, trajati duže od tri godine.
Reprezentativni sindikati javnog sektora na nivou Srbije israzili su danas u ime svih zaposlenih ogorčenje zbog smanjenja plata i najoštrije osudili tu "privremenu meru", koja će, kako tvrde, trajati duže od tri godine.

"Sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno, nego jednako za sve. Pokrenuti štrajkovi policije i prosvete su samo početak talasa nezadovoljstva i štrajkova zaposlenih u javnom sektoru", piše u zajedničkom saopštenju sindikata.

Saopštenje su potpisali Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, Sindikat kulture Srbije, Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat uprave Srbije.

"Sav teret finansijske i ekonomske krize svaljuje se na leđa zaposlenih u javnom sektoru i penzionera. Istovremeno, vrši se rebalans budžeta u kojem se političkim strankama dodatno izdvaja još 650 miliona dinara a drugima se umanjuju već niske plate i zarade", naveli su sindikati u zajedničkom saopštenju.

Sindikati su istakli i da bi značajnije efekte dale mere poput povećane naplate nenaplaćenih poreza i doprinosa, posebno "tajkunskih preduzeća", jer nenaplaćeni dug po tom osnovu iznosi 50 milijardi dinara, zatim smanjenje izdvajanja za političke partije, smanjenje broja nepotrebnih agencija.

Mnogo veći efekti postigli bi se i prestankom nekontrolisanog političkog zapošljavanja u državnim organima i javnim službama i smanjivanjem plata direktora agencija i javnih preduzeća koji imaju "veće plate od premijerske", naveli su sindikati.

  • as

    07.11.2014 11:18
    Kradete na sve strane. Malo vam pa ajd i od penzionera da otmete.
  • Pošteni penzioner

    23.10.2014 21:59
    Pošteni penzioner
    Ne mogu da verujem šta nam se dešava ! Ovo se zove legalna pljačka. Prvo si se trudio da u životu više učiš i radiš. Pošteno dok si radio plaćao porez državi i na kraju doživeo da ti oni (većina nema ni dana staža), ladno kradu stečenu penziju. Ovako je bilo posle 1945.Neko je procenio da je meni kao penzioneru dovoljno to šta mi on da.
    Moja penzija nije nikakva njegova i "Vladina" milostinja, da bi kako ko hoće raspolagao sa njom i meni dodeljivao milostinju.Naravno da u ovoj Zemlji nema Zakona, kada oni koji moraju da poštuju Ustav to ne rade,i na koga da se ugledaju obični lopovi. Tužno je što ću svoje pravo morati da branim u Strazburu! Dok se lopovi koji su mene i moju zemlju opljačkali mirno šetaju u ovoj Zemlji.
  • puc puc

    23.10.2014 19:03
    zezi zezi
    Sindikati,koja je to prevarantska tvorevina,licnih interesa predsednika istih,treba tuziti i drzavu i vladu i sindikate sve zajedno sto nas pljackaju,kod mene u firmi predsednici sindikata se ne menjaju vec godinama aa jedan je cak clan upravnog odbora firme...sindikati,sindikati treba da vas je sramota koji sindikat propusti i nevide pljacku naroda i pri tome u opste nereaguje,ali zato mogu da srede zimnicu na rate ,odlazak na more na rate,patike i cipele na rate....toooo sindikati,u jednoj firmi u Novom Sadu direktor je godinu ipo dana skidao 10% od plate bez icije dozvole i bez objasnjenja gde pare idu direktor je te ljude pokrao i onda dao ostavku..tri sindikata nisu reagovali i pustili doticnog da napusti firmu ...inace clan DSS a hvala vam sidikati nema pravne drzave pa nam ni vi ne trebate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.