Gen koji predviđa u koje doba dana ćemo umreti

Američki tim istraživača Parkinsonove i Alchajmerove bolesti došao je do otkrića gena koji predviđa doba dana kada će osoba umreti.
Američki tim istraživača Parkinsonove i Alchajmerove bolesti došao je do otkrića gena koji predviđa doba dana kada će osoba umreti.

U istraživanje je bilo uključeno 1.200 zdravih 65-godišnjaka kojima su rađene detaljne neurološke i psihološke procene. Uz pomoć gena "Period-1" koji sadrži molekule adenin (A) i guanin (G), može da se predvidi u koje doba dana će osoba umreti.

Pomenuta genetska varijacija utiče na sat ljudskog tela u toj meri da predviđa vreme dana kada će pojedinac najverovatnije napustiti ovaj svet. Istraživanja još traju, a naučnici se nadaju da će krajnji rezultati istraživanja moći da se koriste kao prevencija od moždanog ili srčanog udara, pa će tim pacijentima moći da se prepišu lekovi kako bi se izbegla smrt kao posledica pomenutih stanja.

Gen je slučajno otkriven prilikom istraživanja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Pokazalo se da ljudi koji poseduju duplu dozu molekula A, ili kombinaciu AG, umiru pre 11 sati ujutru, dok oni koji imaju kombinaciju GG imaju tendenciju da umru pre 6 sati ujutru.

Autor studije, Endju Lim sa Odeljenja za neurologiju Medicinskog centra iz Bostona, rekao je da unutrašnji, biološki sat, reguliše mnoge apsekte ljudske biologije i ponašanja. "On takođe utiče na tajming akutnih zdravstvenih događaja kao što su moždani udar i infarkt", objasnio je Lim.

Kliford Šaper, načelnik neurologije sa Medicinskog cenra iz Bostona, potvrdio je postojanje ovog gena. "Da, zaista postoji gen koji predviđa doba dana kada ćete umreti. Na svu sreću, nije u pitanju datum smrti, ali precizno određuje doba dana", istakao je Šaper.

  • Richard Rublev

    20.11.2012 11:25
    ...
    Što dumrem kad me stra od groblje!
  • Ivan K

    20.11.2012 09:08
    Correlation...
    is not causation.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.