Prehlađeni vozači opasniji od pijanih?

Vožnja pod prehladom može da bude opasnija nego u alkoholisanom stanju, pokazalo je jedno od velških istraživanja.
Vožnja pod prehladom može da bude opasnija nego u alkoholisanom stanju, pokazalo je jedno od velških istraživanja.

Radi se o tome da su zbog prehlade čovekovi refleksi u velikoj meri usporeni. Prehlađenim ljudima je, kako su utvdili naučnici, potrebno više vremena da se zaustave od drugih, više se sudaraju sa kolima ispred njih i manje su svesni potencijalnih opasnosti na putu.

To je, između ostalog, posledica kijanja koje podrazumeva da oči budu zatvorene tri sekunde - primećeno je da se tokom kijanja oči ne mogu držati otvorenim, a da samo "apćiha" može da izazove prekid vida do tri sekunde, što je predugo kada je čovek za volanom.

Profesor Endi Smit sa univerziteta Kardif koji je rukovodio istraživanjem istakao je da prehlada ili grip usporavaju reakciju za 36 milisekundi, a da konzumiranje veće količine alkohola od maksimalne granice usporava vreme reakcije za 15 milisekundi.

U Velikoj Britaniji, kao i u Francuskoj, dozvoljena granica je 0,5 grama alkohola po litru krvi.

  • ap-ciha

    27.02.2013 13:15
    nazdravlje
    Tacno je ovo za kijanje ali ne moras biti prehladjen da bi kinuo. Mozda prasina slucajno udje u nos i izazove kijanje ili povremena alergija na biljne mikrocestice.
  • Sokolov

    27.02.2013 12:15
    hoce nam sada panduri pregledati grlo i slusati pluca stetoskopom pored alko testa? Jedva su sposobni i da zabodu onaj plasticni pisak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.