Nije bilo trovanja dece u školi u Šajkašu

Sve toksikološke analize koje je obavio Institut za sudsku medicinu pokazale su da nije bilo trovanja dece u osnovnoj školi u Šajkašu.
Sve toksikološke analize koje je obavio Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu pokazale su da nije bilo trovanja dece u osnovnoj školi u Šajkašu.

Zamenik upravnika Centra za sudsku medicinu Igor Veselinović kaže da je testirano 20 uzoraka krvi i urina, ali da ni u jednom od njih nije nađeno prisustvo toksina. On je naveo da su analizirane sve supstance koje su obično analiziraju u takvim situacijama.

Veselinović je dodao da je, što se tiče Instituta za sudsku medicinu, posao završen i da sada neke druge institucije treba da se pozabave mogućim uzrocima dešavanja u Šajkašu. Veći broj učenika Osnovne škole "Isidora Sekulić" iz Šajkaša u utorak, 10. februara, žalilo se na nesvesticu, blago pomućenje vida i tegobe s disanjem, zbog čega su odvedeni na ispitivanja u bolnicu.

Verbić: Incident kao opomena

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je danas, povodom incidenta u školi u Šajkašu u kojem su deca sa simptomima trovanja završila u bolnici, da "slučaj treba iskoristiti kao opomenu". "Da ne donosimo zaključke pre nego što dobijemo detaljne informacije o tome šta se zaista desilo", rekao je Verbić novinarima u Vladi Srbije.

Na pitanje da li Ministarstvo razmatra da pooštri kontrolu u školama koje se greju na gas, Verbić je rekao da postoje kontradiktorne informacije, te bi bilo krajnje neodgovorno izvoditi zaključke bez detaljnog izveštaja. U školi danas treba da bude održan sastanak sa roditeljima i nastavnicima u cilju normalizacije nastave, koja je planirana od srede, 18. februara, po završetku praznika.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine i načelnik Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu Dragan Drašković rekao je juče da kompletne toksikološke analize uzoraka uzetih od učenika iz osnovne škole u Šajkašu nisu još završene. Drašković je rekao da deo analiza koji je do sada urađen pokazuje da su rezultati negativni. "Toksikologija je nešto što traje i u nekim slučajevima je potrebno i nekoliko nedelja da bi se dobili rezultati. Tako je svugde u svetu, pa i kod nas", rekao je Drašković.

On je dodao da će javnost sigurno biti obaveštena o svim rezultatima kada analize budu gotove. U utorak je dvadesetak učenika osnovne škole "Isidora Sekulić" iz Šajkaša hitno prebačeno u Dečju bolnicu u Novom Sadu sa simptomima trovanja. Uzrok još nije otkriven, a Ministarstvo prosvete je saopštilo da je za sada isključena mogućnost trovanja učenika gasom ali i hranom.
  • 13.02.2015 19:41
    Toksin
    "Roditelji tucite svoju decu kad primetiti da liče na vas"
    Pardon roditelji ne tucite svoju decu jer bi mogli da vas prijave za nasilje u porodici.
  • Lala

    13.02.2015 19:24
    postoje..2 mogucnosti..
    ili su pili osvestanu vodu, ili se cika Pahomije pojavio u Sajkasu
  • hm?

    13.02.2015 18:41
    Batina je iz raja izasla. Da ih vaspitavate kako treba, kao sto je nekada bilo, ovo im ne bi palo na pamet!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti