Uređuju se prihvatilišta za pse lutalice

Skupština grada donela je program poslovanja "Zoohigijene i veterine Novi Sad" za tekuću godinu, kojim je predviđeno da će novac iz budžeta kapitalnih ulaganja tog javnog preduzeća najpre ići za nabavku vozila za prevoz životinja, ali i za radove na veterinarskim ambulantama u gradu i Petrovaradinu.
Skupština grada donela je program poslovanja "Zoohigijene i veterine Novi Sad" za tekuću godinu, kojim je predviđeno da će novac iz budžeta kapitalnih ulaganja tog javnog preduzeća najpre ići za nabavku vozila za prevoz životinja, ali i za radove na veterinarskim ambulantama u gradu i Petrovaradinu.

U planu je nabavka specijalizovanog kamiona i kombija za prevoz uginulih životinja. Vozila treba da budu opremljena utovarnom rukom, kao i da zadovoljavaju sve ostale uslove iz pravilnika, kao što su jasno označeni naziv, adresa i telefonski broj prihvatilišta ili službe za hvatanje i prevoz životinja. Za realizaciju tih nabavki planirano je 7,5 miliona dinara.

Takođe, predviđena je nabavka specijalizovane prikolice, koja bi se koristila u slučajevima kada je neophodo više životinja skloniti s određene površine ođednom i dezinfikovati veće površine. Kupovina se planira u avgustu.

Inače, to javno preduzeće osvojilo je prošle godine donaciju u okviru projekta "Lavovski poduhvat", kada im je kompanija "Karlsberg Srbija" namenila pomoć prihvatilištu.

"Radi se o novom kobiju i ozelenjivanju istrčavališta za pse u Šangaju. Obe aktivnosti idu simultano, i očekujemo da će i to biti gotovo do marta ili aprila. Osim toga, po rečima direktora Bursaća, osavremeniće se takozvani nečisti deo prihvatilišta u Futogu i čisti deo prihvatilišta u Šangaju", podseća direktor "Zoohigijene i veterine" Aleksandar Bursać.

Kako kaže, radnici preduzeća koje je pobedilo na tenderu za izvođača radova već su bili na terenu i ovih dana bi radovi trebalo da počnu. Programom koji je odobrila gradska skupština, za realizaciju opreme za hvatanje, spasavanje, tretman i stacioniranje životinja, koja bi trebalo da se nabavi takođe u februaru, predviđeno je nešto više od dva miliona dinara. Kako stoji u programu, to podrazumeva, pre svega, human tretman uhvaćenih životinja, tako da se spreče povrede i patnja i obezbedi njihova sigurnost, ali i da se lako čisti, pere i dezinfikuje. Realizacija adaptacije i rekonstrukcije veterinarskih ambulanti u Petrovaradinu i u gradu, kao i zamena dotrajale stolarije i zamena postojećih i izrada novih ograda i ulaznih kapija na tim objektima, kako stoji u programu, trebalo bi da počne u aprilu.

Kako navodi Bursać, prihvatilište za pse koje je u nadležnosti tog preduzeća nastavlja uspešno poslovanje i u 2015. godini. On je najavio izložbe i izložbene šetnje, kao i druge aktivnosti kojima će se nastaviti promocija udomljavanja napuštenih pasa.

Što se tiče dugo čekanog azila, Bursać je ponovio da Zakon o dobrobiti životinja ne prepoznaje tako nešto.

  • VOX

    09.03.2015 12:11
    mimina mama
    Zakon o dobrobiti prepoznaje i druge napustene zivotinje-macke,ali VLASNICI MACAKA kao kod vlasnika pasa,NECE da se pridrzavaju tog istog Zakona na koji se poziva ,,mimina mama,,a to je da se macke sterilisu,cipuju vakcinisu,da se ne pustaju bez nadzora,a ne da lutaju gde im se hoce i cefne.Kada vlasnici macaka to budu ispostovali,onda mogu da traze nesto,do tada evo jedan podatak 2007/2008 u sinteraju u NS,je ubijeno preko 8 hiljada pasa i 38 macaka,da li treba ista reci!
  • istinita priča

    17.02.2015 21:45
    možda nema veze, ali ne škodi
    Anketari u Beogradu pitaju pripadnika Romske populacije:

    -Šta vi mislite o sterilizaciji pasa lutalica?
    -Treba, nego šta! Svi zubi da im se izvadu!
    -Izvinite, pitala sam za sterilizaciju!?
    -Da izvineš, neće oni mene da *ebu već da ujedu!
  • Komšija

    17.02.2015 20:52
    Više prava za ljude
    Po gradu ima toliko čopora koji napadaju i laju na ljude da bi trebalo otvoriti prihvatilište za njih i tamo ih zadržati. Gradu je jeftinije da plaća otštete za ugrize nego da ih hrani u prihvatilišu na duže staze.
    Pas te ujede, oni ga uzhvate i sterilišu i po rešenju vrati u "prirodno okruženje".
    Gde je tu mesto za nas i našu decu i koja su naša prava po pitanju suživota sa izgladnelim životinjama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti