Ministarstvo: Matica srpska dobila 2,2 miliona evra

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je u 2015. godini podržalo rad Matice srpske sa ukupno 2,2 miliona evra i da je "zaprepašćeno" da Upravni odbor te ustanove to smatra "kardinalnom greškom".

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je u 2015. godini podržalo rad Matice srpske sa ukupno 2,2 miliona evra i da je "zaprepašćeno" da Upravni odbor te ustanove to smatra "kardinalnom greškom".

Iz Ministarstva kulture podsećaju da je za redovne aktivnosti Matice srpske obezbeđeno 35 miliona dinara, za Biblioteku Matice srpske 157,3 miliona, Galeriju Matice srpske 73,9 miliona, dok je, na osnovu konkursa, Matici srpskoj odobreno blizu 2,4 miliona dinara, uključujući sredstva za sufinansiranje Letopisa Matice srpske.

Imajući u vidu sredstva koja će ta institucija dobiti u ovoj godini, kao i broj projekata koji su podržani na konkursima, očigledno je da Ministarstvo kulture i informisanja visoko vrednuje ovu uglednu naučnu i kulturnu instituciju, ocenjuju iz resornog ministarstva. Smatraju da bi bilo od velikog značaja da građani saznaju koliko je Matica srpska dobila sredstava i od ostalih republičkih, pokrajinskih i organa lokalne samouprave, kao i po osnovu donacija i drugih vidova pomoći od kompanija i pojedinaca.

"Ukoliko su sredstva Ministarstva kulture i informisanja i drugih institucija i organizacija, ipak, nedovoljna Matici srpskoj, onda je prvenstveno na njenom Upravnom odboru da ozbiljno sagleda finansijske okolnosti pod kojima funkcioniše ta ustanova, posebno pošto Maticu srpsku nije osnovala država, kako rado ističu njeni čelni ljudi", navodi se u saopštenju. U tom slučaju, na testu mogu biti isključivo kompetencije, znanje i odgovornost rukovodstva same institucije, ocenjuje to ministarstvo u odgovoru na saopštenje Upravnog odbora Matice srpske.

Upravni odbor Matice srpske saopštio je u ponedeljak da je zbog "znatnog smanjenja iznosa za redovno funkcionisanje te ustanove kulture, ugrožen njen elementarni opstanak". "Članovi Upravnog odbora su zaprepašćeni činjenicom da je Ministarstvo kulture i informisanja neopravdano i nepravedno smanjilo sredstva za Matičino redovno funkcionisanje, za više od 30 odsto", navedeno je u saopštenju sa sednice tog organa.

Dodaje se da je Matica srpska prošle godine dobila 46 miliona dinara, dok je za ovu godinu predviđen ugovor na 35 miliona, od čega se Ministarstvu finansija vraća oko tri miliona dinara na osnovu zakona o uštedi na platama i zaradama.

  • 03.08.2015 11:38
    Zagreva se atmosfera bas 30tog a sledeceg tridesetog je nesto "ognjeno"...
  • Nebo

    01.07.2015 07:32
    Ministarstvo namerno izvrce stvari. Biblioteka i Galerija Matice srpske su odvojene firme od Matice srpske.
    Veza je tradicionalna i labava.
    Matica srpska nije isto sto Bilioteka i Galerija. Druge dve su direktno na budzetu Republike Srbije kao republicke ustanove, dok se Matica finansira po posebnom zakonu.

    Biblioteka i Galerija se nisu zalili na finansije vec Matica srpska kojoj je ove godine uplaceno 11 miliona manje od obecanog i dobijenog prosle godine. Od tih para Matica placa izdavanje 14 casopisa, gomile knjige, plate, racune i gomilu tribina, koncerata i manifestacija.

    Zasto drzava finansira Maticu koja je udruzenje gradjana (po zakonu) za razliku od Biblioteke i Galerije?

    Zbog stotina hektara nacionalizovane imovine, silnih otetih stanova, kuca, zgrada i dvorca Fanatast koji odbija da vrati.
  • Nikola

    30.06.2015 19:02
    Patriotizam, poslednje utociste lopova. Ako neko krade od ovakve institucije, a smatra se cuvarom kulture, bastine i tradicije, onda ja nisam patriota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti