"Dnevnik" se prodaje za 7,4 miliona evra

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je javne pozive za privatizaciju 38 medija, među kojima se nalazi i 11 medijskih kuća iz Vojvodine.

Agencija za privatizaciju Srbije objavila je javne pozive za privatizaciju 38 medija, među kojima se nalazi i 11 medijskih kuća iz Vojvodine.

Javni poziv za prikupljanje ponuda za javno nadmetanje za kupovinu medija ključan je korak za izlazak države iz medija. Izmenama Zakona o javnom informisanju i medijima rok za završetak ovog posla pomeren je na 31. oktobar.

Na spisku za privatizaciju je i "Dnevnik", a 98,98 odsto ukupnog kapitala "Dnevnika" prodaje se po početnoj ceni od 7,4 miliona evra. Rok za podnošenje prijava je 31. jul, a otvaranje koverata s ponudama biće 3. avgusta u Agenciji za privatizaciju.

I "Apolo" je na spisku za privatizaciju, s tom razlikom što se prodaje celokupna imovina ove medijske kuće. Ukupna vrednost Javnog preduzeća Gradski informativni centar "Apolo" procenjena je na 174,9 hiljada evra. Rok za podnošenje prijava je 30. jul, a ponude će biti otvorene takođe 3. avgusta.

U Vojvodini se privatizuju još i Radio-televizija Inđija, polovina Centra za informisanje Novi Kneževac, Radio Šid, Radio Subotica, Radio televizija Stara Pazova, Radio televizija Bačka Palanka, Radio televizija Pančevo, Informativni centar Bački Petrovac, polovina kapitala Radio Sečnja.

Agencija za privatizaciju saopštila je da priprema objavu javnog poziva za učešće u privatizaciji još nekih medijskih preduzeća. Reč je o NIP Pančevac, "Nedeljnim novinama" iz Bačke Palanke i preduzeću IPC "Kula".

Novinari bez posla, ali sa šansom

Po rečima generalnog sekretara Udruženja novinara Srbije Ninoslava Brajovića, privatizacija medija nije idealno rešenje, ali ih može dovesti u ravnopravnu tržišnu konkurenciju.

"Privatizacija je praktično tek sada ušla u završnu fazu. Imamo 39 od 74 medija za koje je upućen javni poziv, pa prema tome, onaj ostatak, od 34 do 73 medija, većinom će biti likvidiran, jer za njih agencija od lokalne samouprave nije dobila neophodnu dokumentaciju", objašnjava Brajović i dodaje da je do sada od oko 2.150 zaposlenih novinara i medijskih radnika njih 300 podnelo zahtev za socijalni program Vlade Srbije. Kako kaže, nesreća je i u tome što država nije u stanju da realizuje ono što je čak i zakonom propisala, da se sve što je potrebno za privatizaciju obavi do 1. jula.

  • dragi

    01.07.2015 09:07
    privatizacija
    Pod hitno privatizovati RTS i RTV.Mislim da obrazlozenje za ovakvo misljenje nije potrebno.
  • Pera

    01.07.2015 08:25
    Srbijanska "demokratija"
    Srbijanska Agencija za "privatizaciju" prodaje vojvodjanske medije srbijanskim tajkunima. What's the news here...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti