Ombudsman obustavio postupak protiv Pokrajinskog sekretarijata za nauku

Pokrajinski ombudsman obustavio je žalbeni postupak koji je protiv Pokrajinskog sekretarijata za nauku pokrenula dr Maria Vivod, koja tvrdi da joj je oduzeta stipendija jer nije želela da se na svečanosti rukuje sa vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem.
Pokrajinski ombudsman obustavio je žalbeni postupak koji je protiv Pokrajinskog sekretarijata za nauku pokrenula dr Maria Vivod, koja tvrdi da joj je oduzeta stipendija jer nije želela da se na svečanosti rukuje sa vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem.

Nesuđena stipendistkinja navodi da obrazloženje koje joj je dostavljeno iz kancelarije ombudsmana predstavlja praktično copy – paste odgovora koji je ranije dobila iz pokrajinske administracije.

"Apsolutno sam razočarana, jer mi deluje da dokumentaciju koju sam im dostavila nisu ni proučili. Izgleda kao da su samo uzeli odgovor iz Pokrajinskog sekretarijata za nauku i ponovo ga poslali meni, ovog puta sa svojim potpisom", kaže ona.

Pokrajinska zaštitnica građana Aniko Muškinja - Hajnrih kaže za Radio 021 da je njena kancelarija reagovala po ovoj žalbi, ali da su zaključili da u slučaju dodeljivanja stipendija Pokrajinski sekretarijat za nauku ima diskreciono pravo da odlučuje o dobitnicima. "Tražili smo od Pokrajinskog sekretarijata da nam dostave dokumentaciju, pravilnik o raspodeli sredstava i svoje izjašnjenje o slučaju gospođe Vivod i videli da sekretarijat ima diskreciono pravo da na osnovu predloga svog stručnog tima opredeli one kojima će sredstva biti dodeljena. Budući da je diskreciono pravo nešto u šta ombudsman zaista ne može da se upušta, mi smo obustavili postupak i gospođi Vivod dostavili svoje zaključke", navodi ona.

Najviši domet - neobavezujuća preporuka

Hajnrihova dodaje da i u slučajevima gde se dokažu nepravilnosti u radu uprave, ombudsman prema svojim nadležnostima može samo da pošalje preporuku o otklanjanju problema koji su uočeni. "Gospođa Vivod ima na raspolaganju sudski postupak, preko koga može da traži zaštitu svojih prava. Mi bismo svakako, i da se radilo o drugačijoj vrsti postupka, dali preporuku za otklanjanje nepravilnosti, ali, kao što je poznato, preporuka nije obavezujuća za nadležne organe", kaže pokrajinska zaštitnica građana za 021.

Vivodova smatra da je razlog obustave postupka čisto politički, optužujući pokrajinsku ombudsmanku da u ovom slučaju, umesto građana, štiti svoju bivšu stranku. Ona navodi da Muškinja – Hajnrih kao bivša članica Demokratske stranke nema mogućnost da deluje nezavisno kako njena funkcija nalaže.

"Gospođa Muškinja – Hajnrih je kadar DS. Ona jeste na svojoj inauguraciji izjavila kako njeno članstvo automatski prestaje, jer, po zakonu, njena funkcija mora biti nezavisna. Međutim, u praksi se dobro zna da je to zloupotreba zakona i konflikt interesa", kaže ona za Novosadski informativni portal.

Maria Vivod je protiv NN lica iz Pokrajinskog sekretarijata za nauku podnela krivičnu prijavu, a prema njenim saznanjima, policija je slučaj istražila i predala nadležnom tužilaštvu. U njenu odbranu stalo je i prestižno udruženje sociologa EASA (European Association of Social Anthropologists), koji su najavili da će poslati protestne note Ministarstvu obrazovanja i Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnologiju. (Miodrag Sovilj – miodag@021.rs)

  • 16.08.2012 06:10
    Dr Marija Vivod
    Recite koliko ste od nekoga ili neke organizacije dobili sredstava da se pokrece nesto sto po meni nema smisla

    -osnovni red i osnovna kultura svake osobe, a pogotovo akademskog gradjanina-on je taj koji daje primer, je da se pozdravi sa drugom osobom i rukuje, sto ste vi kategoricki odbili

    zatim, koliko se secam, Vi ste silne specijalizacije pozavrsavali vani, a dosli ste u NS da nekome,
    isto tako sposobnom,uskaratite finansijsku dobit da bi se usavrsavao
    a potom se ovako nekorektno ponasate prema gradjanima Novoga Sada jer sredstva koja se izdvajaju za obrazovanje ne daju se iz sopstvenog djepa

    nego iz budjeta Vojvodine i grada Novoga Sada, a taj budjet pune gradjani
  • Lala iz penala

    15.08.2012 21:59
    Hocu pare, necu ruku
    Mogla je na originalniji i mastovitiji nacin da se pobuni protiv sistema: ovako je sebi navukla bedu na vrat, jer svi politicari su ekstra sujetni i zlopamtila. Dozivotno ce nositi etiketu ekscesne osobe, ali njenom narcizmu ocito to pogoduje.
  • O butt's man

    15.08.2012 18:11
    4 jahaca partikalipse ponovo jasu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti