FOTO: Elektronska lupa za slabovide

Elektronska lupa kao najsavremenije pomagalo za slabovide osobe od danas se nalazi u Gradskoj biblioteci.
Elektronska lupa kao najsavremenije pomagalo za slabovide osobe od danas se nalazi u Gradskoj biblioteci.               

Vrednost uređaja je 300.000 dinara, a direktor biblioteke Miloš Pankov kaže da je ovo samo jedan od načina da javno znanje postane dostupno svima.

"Gradska biblioteka ima čitav niz projekata kojima se trudi da privuče osobe sa invaliditetom da postanu naši korisnici i da ravnopravno koriste naše usluge. Trudimo se da budemo što otvoreniji i izađemo u susret svim građanima", navodi Pankov.

Novi Sad je prvi grad koji je pored Beograda dobio elektronsku lupu, a ova sprava će najviše značiti slabovidim studentima.

Elektronska lupa ima široki ekran (22 inča), pruža čistu i jasnu sliku sa velikim uvećanjem teksta od 2,6 do čak 68 puta, podešavanje jačine boja i kontrasta, kao i podešavanje osvetljenja.

Opcija "zamrzni sliku" omogućava da tokom pisanja beleški za vreme čitanja obe ruke budu slobodne. Monitor se podiže, spušta i okreće 180 stepeni sa jedne na drugu stranu. (S.S.)

  • M&M

    14.08.2012 17:03
    asisitivna tehnologija
    Imao sam prilike da čitam o ovome na faksu, odlična stvar, sigurno će mnogo značiti slabovidim osobama. Šteta što je cena tolika, ne baš pristupačna za nas, al opet koliko se para potroši sa strane... nije puno, nadam se većem broju. Svakako da ne može se poredi sa magnifer-om.
  • Dr Petrović

    14.08.2012 05:34
    Start

    All Programs

    Accessories

    Accessibility

    Magnifyer

    0 Din.

    U najobičnijem windowsu


  • Blagzor

    14.08.2012 04:15
    Prava cena
    Morao sam da proverim da li ovaj uređaj stvarno toliko košta i - košta. Čak i više.
    Ako je ovo verzija od 22 inča, onda po današnjem kursu košta 312.200 dolara + nešto manje od 28.000 za softver.

    Dobar ulog, a mogla bi i Matica da se malo raseče.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti