RBV: "Zlonamerna poređenja sa Agrobankom"

Razvojna banka Vojvodine saopštila je danas da je svako poređenje te banke sa Agrobankom "zlonamerno i verovatno politički motivisano".
Razvojna banka Vojvodine saopštila je danas da je svako poređenje te banke sa Agrobankom "zlonamerno i verovatno politički motivisano".

Dezinformisanje javnosti i klijenta Razvojne banke, kako je ukazano, neće doprineti ni bankarskom sistemu Srbije, ni privredi.

"Problemi Razvojne banke Vojvodine vezani su isključivo za poslovanje Metals banke, a plan konsolidacije poslovanja, koji se sprovodi, daje dobre rezultate i postoje dobri pokazatelji mogućnosti pozitivnog poslovanja", piše u saopštenju.

Dodaje se da je država, preuzimajući Metals banku, spasila više od 50.000 radnih mesta i preko 3.400 preduzeća i kao većinski vlasnik učestvuje i dalje u tom procesu.

"Postavlja se pitanje kome je u interesu da taj proces ugrozi, pritom nanoseći nepopravljivu štetu i svim drugim bankama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je procenat naplativosti kredita Razvojne banke trenutno u srpskom proseku, ali da "svesno preuzet portfolio Metals banke" ukupno problematične kredite Razvojne banke "čini značajno većim".

Razvojna banka je istakla da analitičari, koji upozoravaju na loše stanje u toj banci, ne analiziraju pomake koje je ona učinila "u uslovima objektivno najveće globalne krize".

"Da Razvojna banka ima nešto da krije, kao što su politički instruisani krediti, sigurno ne bi istupala i otvoreno govorila o realnim rezultatima poslovanja, isto kao što ne bi bila otvorena u saradnji sa Narodnom bankom Srbije (NBS)", piše u saopštenju Razvojne banke.

Kako je navedeno, NBS je učestvovala u donošenju odluke o preuzimanju i dokapitalizaciji Razvojne banke, i ima stalni uvid u stanje u toj banci.

Razvojna banka je nastala 2008. godine, nakon što prinudna uprava u Metals banci nije dala očekivane rezultate.

Većina kredita nenaplativa

Poslovanje Razvojne banke Vojvodine uveliko kontrolišu stručnjaci Narodne banke Srbije, ali njen rad, čak i pre obelodanjivanja njihovih izveštaja, mnogi već poistovećuju sa slučajem Agrobanke, piše "Politika" navodeći da je čak 62 odsto kredita te banke nenaplativo.

U pogledu nenaplativosti kredita ova banka je čak tri puta gora od proseka, a poslednji podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je procenat nenaplativih kredita u privredi 21,4 odsto.

List piše da je u slučaju Razvojne banke Vojvodine mnogo pitanja bez odgovora, a pre svega, kako se moglo dogoditi da neka banka odobri tako puno loših zajmova, a da to ne bude sumnjivo vlasniku - Pokrajini Vojvodini, kao i kontroloru zaduženom za poslovanje banaka, a to je Narodna banka Srbije.

  • lalailala

    01.11.2012 23:36
    bas....
    Dobise za dzabe zgrade i nekretnine po vojvodini a u DS vlasti igrase se bankara.Lako je tudjim k.....
    gloginje mlatititi,SRAM VAS BILO
  • 06.09.2012 21:51
    Bruka
    Sve je ovo velika bruka!!!!
  • 25.08.2012 18:00
    @TT sve bankari i ekonomisti
    Nebeski narod - nebeski politicari su izuzetno "sposobni za sve" a najvise da
    da zavade
    da pokradu
    da slazu
    da otmu
    da ne znaju svoj posao
    da nista ne rade povoljno za gradjane SRB
    da otvaraju razne banke ili su vlasnici raznih banaka i potom kao "bankrotiraju", poput Jezde,Dafine itd

    e zato gradjani i imaju pravo da komentarisu, i dobro znaju, jer svaka banka koja "propadne"(politicari maznu lovu) prelomi se preko ledja gradjana
    dosadanje iskustvo gradjana je pokazalo da su gradjani u pravu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti