Otvorena izložba fotografija Nadežde Petrović

Izložba "Nadežda Petrović: s obe strane objektiva" otvorena je u novosadskoj Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, a postavka autorke Jasne Jovanov čuvenu slikarku sada predstavlja kao fotografa i model.
Izložba "Nadežda Petrović: s obe strane objektiva" otvorena je u novosadskoj Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, a postavka autorke Jasne Jovanov čuvenu slikarku sada predstavlja kao fotografa i model.

Izložba na nov način predstavlja Nadeždu Petrović (1873-1915), jednu od naših najznačajnijih slikarki moderne, ovoga puta kao fotografa i model. Kao pasionirani ljubitelj fotografije, ona je objektiv fotoaparata usmeravala ka različitim situacijama, a posebno ka intimnom porodičnom okruženju formirajući dela u skladu sa tada savremenim tendencijama.

Ove fotografije, za razliku od slika koje su bile izložene očima javnosti, namenila je uskom krugu njoj bliskih osoba, zbog čega su bile dugo nepoznate široj publici. Svojevrsni porodični album porodice Petrović u okviru kog je prisutna i Nadežda Petrović, kao i fotografije koje je Nadežda snimala, mnoge retko ili nikada izlagane i korišćene, čine okosnicu izložbe koja je od sinoć dostupna Novosađanima.

Otvarajući izložbu ministar kulutre i informisanja Srbije Bratislav Petković je rekao da samo otvaranje izložbe fotografija naše najveće umetnice moderne u zgradi, koju je Pavle Beljanski zaveštao svom narodu je već nešto veliko i posebno. "Nadežda Petrović je veliko ime za Srbiju i Vojvodinu, jer je svojim radom, delima, mislima uvela našu umetnost i kulturu u evropske tokove. Kao slikarka, fotograf i na kraju i kao bolničarka dala je pečat vremenu u kom je živela i pečat za sebe samu", rekao je Petrović.

Izložba je plod dugogodišnjeg istraživačkog rada Jasne Jovanov i realizovana je zahvaljujući saradnji sa porodicom Nadežde Petrović i mnogobrojnim pojedincima i institucijama iz Srbije i Slovenije, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vlade Vojvodine.  Postavka "Nadežda Petrović: s obe strane objektiva" biće otvorena do 10. marta ove godine.

  • mlada vojvodjanka...

    01.02.2013 11:42
    sramota...
    takav ministar NEkulture kao onaj što se sinoć pokazao je čist bezobrazluk i dokaz koliko je bilo kome iz BG i Republike stalo do našeg grada...još jednom SRAMOTA!
  • sale ns

    01.02.2013 10:09
    Ministar se obrukao !
    Utisak izvanredne izložbe je pokvario ministar kluture koji je došao nepripremljen. Pročitao je svoj "govor" brzinom na kojoj bi mu pozavideo i Usain Bolt uz pokušaj improvizacije dela teksta u smislu "budi svoja" što je izgovorio nekoliko puta a onda se ipak vratio na čitanje. Protokol je pokvarilo nekoliko odsutnih dobitnika priznanja za dugogodišnju saradnju koji su prozivani iako nisu bili tamo. Ponavljam, izložba je odlična !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti