Ženi kojoj je amputirana noga ukinuta tuđa nega i pomoć

Pošto je godinu dana i devet meseci primala novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć, Zorici Cvetković (44) iz Novih Banovaca, kojoj je amputirana noga, početkom decembra pokrajinski Penziono-invalidski fond ukinuo je novčanu pomoć uz obrazloženje da joj se zdravstveno stanje poboljšalo i da može da se stara sama o sebi.

Pošto je godinu dana i devet meseci primala novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć, Zorici Cvetković (44) iz Novih Banovaca, kojoj je amputirana leva noga, početkom decembra pokrajinski Penziono-invalidski fond ukinuo je novčanu pomoć uz obrazloženje da joj se zdravstveno stanje poboljšalo i da može da se stara sama o sebi.

Ona je ostala bez noge kad je imala 14 godina i dugo vremena zaista je sama brinula o sebi.

- Sa 14 godina, kada mi je urađena potkolena amputacija, počela sam da nosim protezu i bilo mi je dobro punih 15 godina. Zbog novih zdravstvenih problema i infekcija na patrljku, 1999. godine, urađena mi je visoka, natkolena amputacija noge. Posle te operacije sam nosila protezu pet godina, ali zbog rana i na predlog ortopeda na kraju sam odustala. Dok sam mogla koristila sam štake, ali na kraju, po preporuci lekara, nisam smela da se oslanjam više na drugo koleno i morala sam u invalidska kolica – priča Zorica Cvetković.

Zdravstveni problemi su se u međuvremenu samo ređali: Zorica je dobila šećernu bolest, srčani je bolesnik, koristi pumpicu zbog astme, operisala je tumor levog jajnika, otkriveni su joj čvorići na štitnoj žlezdi... Objašnjava kako je komisija zapravo vraća na korišćenje štaka, a ona nema ni snage ni mogućnosti zbog bolova da koristi štake, niti da se oslanja na preostalu nogu.

- Odbili su me i za invalidska kolica sa elektromotorom - kaže Zorica, koja u bolničkom hodniku u KBC "Bežanijska kosa" sedi u običnim kolicima, koje joj je, objašnjava, poklonio njen kardiolog, piše Politika.

Zamenik direktora Penziono-invalidskog fonda u Novom Sadu Čedomir Francuski je u pisanom odgovoru potvrdio da je Zorica Cvetković koristila novčanu naknadu za pomoć i negu od 7. septembra 2012. do 31. maja. 2014. godine, a to pravo joj je uskraćeno od 1. juna ove godine. – Na kontrolnom pregledu, organ medicinskog veštačenja RF PIO je ustanovio, imajući u vidu kriterijume propisane u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, da joj pomoć i nega od strane drugog lica više nije neophodna. Na prvostepenu odluku o uskraćivanju prava, Zorica Cvetković je uložila žalbu. Obavljeno je novo medicinsko veštačenje i žalba je odbijena. Ona može podneti tužbu protiv ovog rešenja Upravnom sudu – naveo je Francuski.

Zorica Cvetković priznaje da joj je ovaj dodatak od 15.700 dinara mnogo značio i da praktično već za nekoliko meseci ostaje bez primanja, jer porodičnu penziju, koju deli sa starijom ćerkom koja uskoro završava školovanje, tada gubi. – Ne znam od čega ću da živim, kako ću da platim bilo kakvu pomoć, a sama nigde ne mogu. Od tog novca sam kupovala lekove. Kada sam ostala bez noge nisam bila u radnom odnosu, jer sam bila još dete, tako da su mi objasnili da po tom osnovu ne mogu da ostvarim nikakvo pravo na penziju ili na socijalnu pomoć – kaže Zorica.

Ona u oronuloj i staroj kući u Novim Banovcima živi sa sedmogodišnjom ćerkom i mužem, ratnim vojnim invalidom, koji je, kao aktivni vojnik JNA na ratištu bio povređen i ima 50 odsto trajno oštećenje zdravlja, pa je bez posla.

  • Ćevara

    25.12.2014 15:33
    Ajde sad Bajatoviću i ostala bratijo da Vas vidim
    Ajde sad od vaše reprezentacije kupite ženi kolica na bateriju i napravite rampe oko kuće da moše da koristi ta kolica!!!
    To se samo par kartona Viskija i par kartona Šardonea manje u važim bifeima!!!
    Od onih svojih 28.000 evra plate otkrnji malo i kupi bolesnoj ženi kolica!!
  • 24.12.2014 14:29
    Pa dobro, iz teksta shvatam da ova zena i ne koristi taj novac za namenu koju mu i ime kaze, nego za svakodnevne troskove. A to je ipak zloupotreba. Postoji socijalna pomoc za socijalno ugrozene, i drugi nacini. Ne razumem kako ljudi ne shvataju da fond nije bure bez dna i da je konacno poceo da se pravi neki red u tome.
  • Limanac

    24.12.2014 13:28
    Ovo je dno vest ali doduše u americi ni to ne bi dobila

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti