Uvodi se povremeni pregled školskih torbi

Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama donelo je danas odluku kojom se direktorima osnovnih i srednjih škola povremeno dozvoljava da nenajavljeno nalože pregled školske torbe učenika.
Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama donelo je danas odluku kojom se direktorima osnovnih i srednjih škola povremeno dozvoljava da nenajavljeno nalože pregled školske torbe učenika.

Kako se navodi, time bi se sprečilo da se u škole unose opasni predmeti i narkotici. Za pregled torbi bi se tražila saglasnost roditelja, kao i formirao tim koji bi vršio preglede.

Kako je objašnjeno, pojedine škole, nakon dobijene saglasnosti roditelja, već su uvele ovu meru i nakon primene ona pokazuje pozitivne rezulate. Ovaj predlog podržali su i predsednici Saveta roditelja osnovnih i srednjih škola.

"Mi očekujemo podršku roditelja, s obzirom na to da su neke škole već počele da primenjuju ovu meru i tu su roditelji u 95 odsto slučajeva dali pismenu saglasnost", kazao je predsednik Koordinacionog tela i član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić.

On je naglasio da se pri donošenju ovakve mere izuzetno vodilo računa da se ne krše prava i integritet dece. "Osnovno pravo deteta je pravo na život i pravo na bezbedno odrastanje i to nam je apsolutni prioritet i upravo ta prava mi štitimo ovom odlukom", objasnio je Jelić.

Predsednik Aktiva direktora srednjih škola Slavko Matić kaže da takva mera ima efekta.

"To se ne radi svakodnevno, već iznenada i u saradnji s upravom škole i odeljenskim starešinom. Učenici ponekad donose ono što ne sme da se unosi u školu, a ova mera je način da to sprečimo", naveo je Matić.

I predsednik Aktiva osnovnih škola Dušan Kosanović podržao je donošenje ovakve odluke, istakavši da je većina roditelja pozdravila takve mere.

"Savet roditelja je doneo odluku da nastavnici mogu po potrebi da pregledaju đačke torbe. Za sada nije bilo pregleda u svim školama i mi želimo time da preventivno delujemo", poručio je Kosanović.

Predsednica Saveta roditelja osnovnih škola Dragana Ćorić navela je primer da u onim školama gde su obavljeni povremeni pregledi torbi, više nema bacanja petardi u dvorištima, ustvrdivši da je to direktna posledica ovakve mere.

Članovi Koordinacionog tela na današnjoj sednici prihvatili su i Izveštaj o zajedničkim obilascima škola u Novom Sadu, a koje su obavili članovi ovog tela, rukovodilac Grupe za suzbijanje maloletničke delikvencije pri PU Novi Sad Nenad Erdeljan, potom glavna koordinatorka u Centru za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić i direktor Centra za socijalni rad Nenad Drašković.

Ovaj izveštaj uključiće se u polugodišnji izveštaj Koordinacionog tela. Predsednik tela Vladimir Jelić na objasnio je i da je od Policijske uprave dobio uverenje da će se, preko takozvanih kvartovskih policajaca, pojačati kontrole oko školskih objekata, te da će se pažnja usmeriti i na kontrolu i nadzor da li se oko škola dešava išta što bi ugrozilo bezbednost dece.

  • mamarjan

    25.12.2014 22:17
    @NNunited
    Poštujem prosvetare, pogotovu one koji uče decu. Kad moje dete uđe u mašinu za 2-3 godine, ima da bude miran na času i da ne smeta. Ima i da se potrudi da sluša na času, da se potrudi bar za solidne ocene, ali nemam nameru da se svađam sa profesorom za ocenu. Sitne razlike u ocenama ionako ne znače toliko u životu. A i život je takav. Nije sve savršeno.

    Ne poštujem sistem, kroz koji sam ne tako davno prošao, sa odličnim ocenama i perfektnim vladanjem. Moja kritika dole je uglavnom usmerena ka sistemu obrazovanja.

    A i prema meri koja bi trebalo da poveća bezbednost dece. Jer to ona ne radi. Ona služi samo da u slučaju tužbe škola može da kaže da su sve uradili što su mogli. U americi su uveli i metal-detektore na ulaz u školu. Nisam čuo neko od tih škola da se hvali postignutim rezultatima u smanjenju nasilja. Čuo sam samo za jednu školu gde su smanjili takve mere, dapustili deci da budu odgovorni za svoje postupke i kao rezultat smanjili broj povreda u školi.
  • Mrma

    25.12.2014 17:26
    Deca su dobra i vredna na mamu i tatu
    bezprizorni su....takodje na njih!Bilo šta da se uradi u želji da bude bolje biće izvrgnuto sumnji i kritici.Kada se zlo dogodi,tek smo onda svi pametni.Da smo svi poradili na njihovom vaspitanju bili bu u majem problemu.
  • 25.12.2014 11:15
    @Anonimus u 07:50
    "Jedini razlog zašto smo držani u režimu viza bio je veliki broj lažnih dokumenata"

    Koji deo naše populacije čini 99% tih lažnih dokumenata, što kod nas, što u inostranstvu? To većinom nisu školovani ljudi! To većinom nisu deca koja pohađaju školu! Zar to nisu PO DEFINICIJI kriminalci? Čemu tvoj komentar???

    Dalje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti