Pet grešaka koje treba da izbegavate kad pravite gulaš

Nema ništa bolje od toplog, ukusnog gulaša, pogotovo tokom hladnijih meseci. Mada u teoriji deluje kao jelo koje se jednostavno priprema, mnogima to ipak ne polazi za rukom.
Pet grešaka koje treba da izbegavate kad pravite gulaš
Foto: Pixabay
Ako planirate da spremate gulaš, Punkufer savetuje da izbegnete sledećih pet grešaka.
 
Greška #1: Izbor lošeg komada mesa za gulaš
 
U jelo možete staviti komade bilo koje vrste mesa - od živinskog, preko zečetine i svinjetine, pa do junetine.
 
Klasični gulaš najbolje je praviti od junetine i od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i cenovno povoljniji.
 
Tačnije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.
Greška #2: Prekratko kuvanje mesa
 
Da li ste ikad čuli da je neko prekuvao meso u gulašu? To je praktično nemoguće učiniti.
 
Nemojte žuriti s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama.
 
Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i pretvoriti ga u mekanu masu koja će se topiti u ustima.
Greška #3: Netrljanje mesa paprikom
 
Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju ovog popularnog jela. No, umesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa pa ih propržite u masti.
 
Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprediće ukus celog obroka. Prema mišljenju slavnog kuvara Luisa Zatmerije, na ovaj način se priprema tradicionalni mađarski gulaš.
 
Greška #4: Stavljanje povrća u šerpu u isto vreme kad i meso
 
Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ga stavljate u isto vreme kad i meso, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom.
 
Šargarepu, celer i drugo korenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja.
 
Ako stavljate grašak u gulaš, dodajte ga dvadeset minuta pre kraja kuvanja.
Greška #5: Korišćenje gotove mešavine začina
 
Klasični gulaš trebalo bi da ima ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i malo majčine dušice i lovorov list.
 
Ako kuvate s gotovim mešavinama začina, nećete postići tu suptilnost ukusa.
 
Naprotiv, mogli biste da uništite višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • mrva

    24.01.2024 23:09
    crveno vino
  • Mirjana

    23.01.2024 16:30
    Gulas
    Grasak nikad ne stavljam u gulas
    Bozeee svasta
  • Milos

    23.01.2024 05:47
    Ni sargarepa ni grasak ne idu u gulas! Ako se paprika przi zajedno sa mesom gulas moze da postane gorak zato se mlevena paprika dodaje u samo jelo i kuva dugo i krcka da bi ukus bio potpun.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.