Pet grešaka koje treba da izbegavate kad pravite gulaš

Nema ništa bolje od toplog, ukusnog gulaša, pogotovo tokom hladnijih meseci. Mada u teoriji deluje kao jelo koje se jednostavno priprema, mnogima to ipak ne polazi za rukom.
Pet grešaka koje treba da izbegavate kad pravite gulaš
Foto: Pixabay
Ako planirate da spremate gulaš, Punkufer savetuje da izbegnete sledećih pet grešaka.
 
Greška #1: Izbor lošeg komada mesa za gulaš
 
U jelo možete staviti komade bilo koje vrste mesa - od živinskog, preko zečetine i svinjetine, pa do junetine.
 
Klasični gulaš najbolje je praviti od junetine i od žilavijih komada mesa, koji su ujedno i cenovno povoljniji.
 
Tačnije, reč je o komadima od mišića kolenice, potkolenice, prednje plećke i vrata.
Greška #2: Prekratko kuvanje mesa
 
Da li ste ikad čuli da je neko prekuvao meso u gulašu? To je praktično nemoguće učiniti.
 
Nemojte žuriti s kuvanjem. Naprotiv, nakon što odaberete odgovarajući komad mesa, podvrgnite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na laganim temperaturama.
 
Višesatno kuvanje omekšaće i najtvrđi komad mesa i pretvoriti ga u mekanu masu koja će se topiti u ustima.
Greška #3: Netrljanje mesa paprikom
 
Mlevena slatka paprika nezaobilazan je začin u kuvanju ovog popularnog jela. No, umesto da je dodate u umak, njome natrljajte kockice mesa pa ih propržite u masti.
 
Karamelizacija mesa u kombinaciji s mirisom paprike unaprediće ukus celog obroka. Prema mišljenju slavnog kuvara Luisa Zatmerije, na ovaj način se priprema tradicionalni mađarski gulaš.
 
Greška #4: Stavljanje povrća u šerpu u isto vreme kad i meso
 
Povrću je potrebno manje vremena za termičku obradu od mesa. Ako ga stavljate u isto vreme kad i meso, nećete biti zadovoljni konačnim rezultatom.
 
Šargarepu, celer i drugo korenasto povrće najbolje bi bilo staviti u lonac s mesom otprilike 45 minuta do sat vremena pre kraja kuvanja.
 
Ako stavljate grašak u gulaš, dodajte ga dvadeset minuta pre kraja kuvanja.
Greška #5: Korišćenje gotove mešavine začina
 
Klasični gulaš trebalo bi da ima ukus slatke paprike i kima. Uz so i biber u njega možete staviti i malo majčine dušice i lovorov list.
 
Ako kuvate s gotovim mešavinama začina, nećete postići tu suptilnost ukusa.
 
Naprotiv, mogli biste da uništite višesatni trud intenzivnim ukusom koji će nadvladati sve ostale.
  • mrva

    24.01.2024 23:09
    crveno vino
  • Mirjana

    23.01.2024 16:30
    Gulas
    Grasak nikad ne stavljam u gulas
    Bozeee svasta
  • Milos

    23.01.2024 05:47
    Ni sargarepa ni grasak ne idu u gulas! Ako se paprika przi zajedno sa mesom gulas moze da postane gorak zato se mlevena paprika dodaje u samo jelo i kuva dugo i krcka da bi ukus bio potpun.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.