Znaci da je vaša beba zdrava i vesela

Roditelji često strahuju da li njihove bebe dovoljno jedu, spavaju i da li uspešno rastu i razvijaju se.
Znaci da je vaša beba zdrava i vesela
Foto: Pixabay
Stručnjaci su u časopisu Parents objedinili osam znakova zdravih beba.
 
Beba se smiri kad je dodirnete, kao i kad vam čuje glas
 
Ovo pokazuje da ste uspeli da se povežete se sa svojom bebom. Novorođenčad inače mnogo plače, ali je majčin i očev glas nešto što im je mesecima privlačilo pažnju dok su bili u stomaku, pa se to isto dešava i kad se rode. Čuju li glas roditelja, u kombinaciji sa ušuškavanjem, nošenjem i maženjem, to bi ih svakako trebalo umiriti i prvi je korak u emocionalnom razvoju, prenosi klix.ba.
 
Dnevno menjate i po 10 pelena, a beba dobija na težini
 
To dokazuje da se beba dovoljno hrani, iako količina popijenog mleka iz dana u dan može varirati. Mnoge majke koje doje pitaju se da li je to dovoljno za bebu. Dokaz za to su mokre pelene.
 
Nakon rođenja bebe važne su i redovne posete pedijatra, a u međuvremenu pratite punjenje pelena. Nemojte biti opsednuti količinom svakog obroka jer bebe ne jedu jednako svakog dana, pa ni pri svakom obroku. Ključan je sveukupni rezultat - rast težine.
 
Beba je tiha i pažljiva makar nekoliko puta dnevno
 
Prve sedmice bebinog života karakteriše hranjenje svaka dva sata i puno spavanja, i do 16 sati dnevno, ali retko nekoliko sati "u komadu". Između tih aktivnosti puno je plača i to je sve. S daljim napretkom beba počinje da uči kako da kontroliše svoje mišiće i fokusira se na nešto, a najčešće su to roditelji, te i vi počinjete shvatati kakav "mali sunđer" koji upija sve što vidi imate u svojim rukama. Kada je beba tiha ili "diže uzbunu", to je znak da prati sve oko sebe i procesira nove informacije. Nakon prvog meseca primetićete da počinju više da posmatraju svet i počinju da uče, te povremeno bivaju tiše i osluškuju.
 
Beba se okreće ka novim zvucima i utiša se da čuje
 
To dokazuje da se razvija bebin sluh i da koristi mozak kako bi raspoznala zvuke. Bebama treba nekoliko sedmica da nauče da filtriraju buku svakodnevnice kakvu su slušali u stomaku. Činjenica je da su neki zvuci interesantniji od drugih, ali se i interesovanje za to s vremenom razvija. Bebinu pažnju najpre će privući muzika, bilo da ona dolazi od igračke ili radija. Kada vidite da beba reaguje na zvuk i pogledom traži njegov izvor, znat ćete da joj se uši i sluh zdravo razvijaju.
 
Gleda u uzorke, boje i pokrete
 
Beba s vremenom oštri vid, a iako vam se ne čini da tome doprinosi buljenje u ventilator na plafonu, ipak je tako. Kada se rode bebe vide otprilike 20 posto i to na daljini od 20 do 30 centimetara. Kad napune mesec, vide još dalje, a do drugog meseca većina ih prati svetle boje, zanimljive uzorke i objekte koji se vrte. S obzirom na to da nemaju savršenu viziju niti dublju percepciju, oduševljava ih kontrast boja.
 
Kontakt očima, osmesi i interakcija
 
Beba s vremenom postaje sve društvenija i sretnija. Prva uspostavljanja kontakta očima stižu sa mesec dana, prvi osmeh sa dva, gugutanje sa tri, a prvi smeh sa četiri meseca. Ova interakcija pokazuje da beba postaje sve svesnija svog okruženja i da na neki način razume kako se treba ponašati u društvu. Do petog meseca uredno će na osmeh odgovarati osmehom kao da je to refleks. Sve ovo važni su znaci ranog razvoja jezika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom