FOTO: Ovo su najbolja ostrva na svetu

Sajt TripAdvisor donosi listu od 10 najboljih ostrva na svetu, a na prvom mestu se našlo ostrvo Providensijales.
Sajt TripAdvisor donosi listu od 10 najboljih ostrva na svetu, a na prvom mestu se našlo ostrvo Providensijales.

1. Providensijales, Turks i Kajkos

Providensijales, najnaseljenije ostrvo u arhipelagu Turks i Kajkos, zauzima 1. mesto na svetu među dobitnicima nagrade Travellers’ Choice za ostrva. Providensijales nudi odlične uslove za ronjenje koje ćete pamtiti do kraja života, pošto u okolini postoje kilometri koralnih grebena do kojih se lako može doći sa obale. Elitna odmarališta i zapanjujući prizori na plažama zaliva Grejs čine ovo mesto savršenim izborom za posetioce koji žele da pobegnu od monotone svakodnevice. Litice i grebeni zaliva Čok Saund predstavljaju sjajan pejzaž dok vozite kajak po bistroj tirkiznoj vodi.

2. Maui, Havaji


Havajsko ostrvo Maui je savršeno odredište za prave ljubitelje prirode. Istražite nestvarnu šumu bambusa i bučne vodopade u Nacionalnom parku Halekala. Protežite se na toplom, zlatnom pesku, popnite se na talase radi nezaboravnog jedrenja na dasci ili uživajte u ronjenju na ostrvu koje zauzima 2. mesto na svetu među dobitnicima nagrade Travellers’ Choice. Ako automobilom krenete živopisnim putem duž severoistočne obale ka Hani, garantujemo da će to biti jedno od najspektakularnijih putovanja u vašem životu. Vreme kao da je stalo u havajskom selu Keanae, pa ne propustite da ga posetite.

3. Roatan, Bay Islands

Najbolji način da upotpunite sjajno iskustvo na grebenu Roatan jeste da posle ronjenja i uzbudljive avanture uživate u koktelu dok gledate zalazak sunca na plaži. Od spuštanja kablom i podvodnog ribolova do istraživanja arhipelaga Kajos Kočinos koji je pod zaštitom vojske, ovo ostrvo koje zauzima 3. mesto na svetu među dobitnicima nagrade Travellers’ Choice je savršeno za ljubitelje vodenih sportova i ekološkog turizma. Ako vas kopno privlači više od vode, uživaćete u obilasku botaničke bašte Karambola i radionice Stoun kasl za izradu ukrasa od rezbarenih školjki, kao i u jahanju po plažama.

4. Santorini, Kikladi

Čak i ako nikada niste posetili ovo ostrvo u arhipelagu Kikladi u Egejskom moru, prepoznali biste ga veoma brzo: kuće jarkih boja usečene u litice, voda plava kao safir i blistave bele zgrade pokrivene poluloptama u boji olujnog neba. Dok lutate crnim peščanim plažama ili ulicama lokalnog sela poput Imeroviglija, pronaći ćete mir na ovom ostrvu koje zauzima 4. mesto na svetu među dobitnicima nagrade Travellers’ Choice. Prelepa Oia je svetski poznata po zalascima sunca, koji kao da su obojeni svim bojama sa slikarske palete.

5. Ko Tao, provincija Surat Tani

Ostrvo Ko Tao, koje mirno pluta u vodi Tajlandskog zaliva, nije dobilo naziv po palmama na svojoj obali, već po mnoštvu morskih kornjača koje su nastanjene na njegovim plažama. Bele peščane plaže okružene su strmim brdima, pa do nekih možete da dođete isključivo terenskim vozilima, a činjenica da ima 300 sunčanih dana godišnje mami turiste na dugo popodnevno lenčarenje na ovom ostrvu koje zauzima 5. mesto na svetu među dobitnicima nagrade Travellers’ Choice za 2015.

6. Madeira, ostrva Madeira

Vetrovita Madeira se nalazi na 6. mestu na svetu među dobitnicima nagrade Travellers’ Choice za ostrva. Glavni grad Funšal osnovan je u 15. veku i predstavlja živopisnu kombinaciju vrtova, religijskih lokaliteta i karakterističnih turističkih atrakcija, poput interaktivnog muzeja sa trščanim krovom, Madeira Story Centre. Popnite se do vrha Piko Ruivo i osećaćete se kao da ste iznad oblaka. Opustite se uz čašu vina sa Madeire, istorijski poznatog pića sa muskatnom aromom i blago slatkim ukusom.

7. Bali, Indonezija

Kada ste na Baliju, ostrvu na 7. mestu na svetu među dobitnicima nagrade Travellers’ Choice, osećate se kao da ste ušli u prizor sa razglednice, pošto ovaj indonežanski raj liči na mesto iz bajke. Sunčajte se na sitnom, belom pesku ili se družite sa stanovnicima tropskih mora dok ronite duž koralnih grebena ili oko živopisne olupine ratnog broda iz Drugog svetskog rata. Bujna džungla na obali skriva kamene hramove i nestašne majmune. Ubud, "prestonica umetnosti", predstavlja savršeno mesto da pogledate plesnu tačku sa elementima lokalne kulture, prisustvujete radionicama pravljenja batika ili kovanja srebra ili oplemenite um i telo na času joge.

8. Mauricijus, Afrika

Mauricijus, koji ove godine zauzima 8. mesto na svetu među dobitnicima nagrade Travellers’ Choice za ostrva, predstavlja tropski raj koji vam nudi mnoštvo aktivnosti. Port Luis, savremeni glavni grad ovog ostrva širine 61 kilometar i dužine 46 kilometara, predstavlja prosperitetnu luku sa obnovljenim priobalnim delom i velikom tržnicom. Ipak, većina posetilaca putuje u odmarališta kao što su Mon Šoazi, tihi Tru o Biš i užurbaniji Flik en Flak, koji je popularan među ljubiteljima ronjenja. Oblast Rivijer Noar je idealna za one koji traže nezaboravan doživljaj podvodnog ribolova.

9. Bora Bora, Drštvena ostrva

Tirkizne lagune, mek beo pesak i zalasci sunca tamne narandžaste boje stvaraju romantičnu atmosferu na ostrvu koje se nalazi na 9. mestu na svetu među dobitnicima nagrade Travelers' Choice za ostrva za 2015. Družite se sa tropskim ribama dok ronite oko Koralnih vrtova ili lokacije Tupitipiti Point ili se opustite tokom obilaska sopstvenim automobilom dok uživate u prizorima planine Otemanu, nekadašnjeg vulkana. U Lagunarijumu možete da vidite kako se hrane ajkule ili da zaplivate sa kornjačama. Idealan završetak dana je izvrstan obrok u jednom od francuskih restorana na ostrvu i tropski koktel pod vedrim zvezdanim nebom.

10. Fernando di Noronja, Brazil

Arhipelag Fernando de Noronja je deo Svetske baštine Uneska sa osetljivim ekosistemom. Broj posetilaca je ograničen, ali nekoliko srećnika bude nagrađeno jedinstvenim plažama i umirujućim toplim vodama punim delfina i morskih kornjača, što Noronju čini jednom od najpopularnijih svetskih destinacija za ronjenje i ostrvom na 10. mestu na svetu među dobitnicima nagrade Travellers’ Choice. Na kopnu možete pešačiti ekološkim stazama u parku Žardim Elizabet, po obali Esmerelde ili zalivu Sančo, koje se završavaju usponom uz strme stepenice uklesane u pukotinu litice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.