Mont Everest se smanjio za dva centimetra

Mont Everest, najviši planinski vrh na Zemlji, smanjio se za dva i po centimetra usled snažnog zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Rihteru koji je pogodio Nepal 25. aprila.
Mont Everest, najviši planinski vrh na Zemlji, smanjio se za dva i po centimetra usled snažnog zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Rihteru koji je pogodio Nepal 25. aprila.

List "Hafington post" objavio je informaciju o promeni visine Mont Everesta na osnovu podataka satelita "Sentinel 1A" Evropske svemirske agencije, koji je prošao iznad pogođenog područja 29. aprila.

List navodi da je u pravoj lančanoj reakciji prvo došlo do trenja i pomeranja indijske i evroazijske tektonske ploče, što je izazvalo zemljotres koji je oslobodio energiju koja je dovela do pucanja Zemljine kore i blagog spuštanja Mont Everesta.

Zvanična visina Mont Everesta je 8.848 metara, podseća "Sputnjik". U isto vreme, planinski lanac Anapurna, u centralnom Nepalu u blizini pogođenog područja, porastao je za 20 centimetara, kažu naučnici.

  • 03.05.2015 19:26
    vetar oduvao malo snega sa vrha a oni misle da se smanjio
  • 03.05.2015 19:12
    Ali ako se popenjete u stiklama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.