U Srbiji osam odsto manje turista

U Srbiji je od početka januara do kraja oktobra 2010. godine noćilo oko 5,6 miliona turista, što je osam procenata manje u odnosu na isti period lane, izjavio je danas saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.
U Srbiji je od početka januara do kraja oktobra 2010. godine noćilo oko 5,6 miliona turista, što je osam procenata manje u odnosu na isti period lane, izjavio je danas saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je od ukupnog broja turista oko 4,3 miliona domaćih, što je manje za devet odsto i 1,3 miliona stranih ili tri odsto manje nego lane.

Srpski turizam je dominantno oslonjen na domaćeg gosta, 77,6 odsto, tako da niska kupovna moć stanovništva u Srbiji, povećana nezaposlenost i strah od gubitka posla negativno utiču na turizam, naglasio je Đogović. On je dodao da je zimska sezona s početka godine značajno podbacila  zbog viskoih cena i nepovoljnog odnosa kvalitet- cena u srpskim planinskim centrima, posebno na Kopaoniku.

U planinskim centrima u Srbiji od početka godine do kraja oktobra  broj noćenja je opao za čak 16 procenata dok je u drugim turističkim destinacijma taj pad bio znatno manji i kretao se izmedju tri i sedam procenata, objasnio je Đogović. On je istakao da je na Kopaoniku zabeležen pad  turista za 15,5 odsto dok je Zlatibor jedini planinski centar u Srbiji sa rastom prometa od dva odsto čime je učešće te planine u ukupnom turističkom prometu dostiglo 28 odsto.

Đogović smatra da je za popravku negativnog smera turističkog prometa u Srbiji, pored poboljšanja privrednih prilika u zemlji i rasta kupovne moći stanovništva, neophodno da turistički radnici pokažu više fleksibilnosti u vođenju cenovne politike.

Na duže staze neophodna su veća ulaganja države bilo samostalno ili kroz javno-privatnu inicijativu na izgradnji saobraćajne infrstrukture i turističkih kapaciteta kako bi se pospešio i dolazak stranih turista u Srbiju i ublažili negativni efekti niske kupovne moći domaćeg stanovništva, ukazao je on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.