Zemlja koja turistima nudi antiterorističku obuku

Postoji mnogo razloga zašto posetiti Izrael. U zavisnosti od interesovanja, možete posetiti značajna religijska mesta poput Nazareta, prošetati dugačkim peščanim plažama ili jednostavno uživati u čarima Tel Aviva.

Ipak, možete da radite i nešto sasvim drugo – pucate iz modernog oružja i vežbate borilačke veštine s izraelskim vojnim veteranima.

Naime, zadnjespomenuta opcija postala je neobičan deo nekih obilazaka Svete zemlje, a sve zahvaljujući akademiji Kaliber 3, koja se opisuje kao "vodeća protivteroristička i sigurnosna akademija u Izraelu".

Akademiju je još davne 2003. osnovao pukovnik Šaron Gat, a ona nudi razne "iskustvene pakete" namenjene turistima kao i "sigurnosna rešenja, zaštitu od velikih pretnji, obaveštajne operacije" i ostale stvari namenjene klijentima širom sveta.

Posetioci se ovde mogu prijaviti na razne kurseve, uključujući dvočasovnu "streljačku avanturu" gde možete naučiti da pucate iz raznih pušaka, uključujući i snajper. Tu je i program "Preživljavanje i snalaženje" u kom turisti dva dana provode trenirajući u teškim uslovima kako bi što bolje unapredili svoje veštine. Naravno, moguće je vežbati i čuvenu izraelsku borilačku veštinu, poznatu pod nazivom Krav Maga.

Ipak, stvari ne idu sve vreme glatko, s obzirom na to da su palestinske zajednice smeštene u blizini mesta gde se nalazi Kaliber 3 akademiju optužile za promovisanje nasilja i stvaranje profita na izraelsko–palestinskom sukobu. Na te optužbe iz akademije jednostavno odgovaraju kako nude "vrednu uslugu u teškim vremenima".

Godišnje akademiju pohađa 25.000 turista, od kojih su većina Amerikanci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.