Vojvodina kao turistička destinacija

Vojvodinu je, prema statističkim podacima, za 11 meseci prošle godine posetilo 4 odsto više stranih, ali 7 odsto manje domaćih turista u odnosu na 2009. Dobar podatak je da je broj noćenja sa 2 odsto povećan na 2,7, dok je trend u svetu bio drugačiji zbog ekonomske krize.
Vojvodinu je, prema statističkim podacima, za 11 meseci prošle godine posetilo 4 odsto više stranih, ali 7 odsto manje domaćih turista u odnosu na 2009. Dobar podatak je da je broj noćenja sa 2 odsto povećan na 2,7, dok je trend u svetu bio drugačiji zbog ekonomske krize.

Vojvodina ima preko 1100 manifestacija, što je više nego dovoljno za turizam. Tako našu pokrajinu posećuju i domaći i strani turisti, ali samo dva osto njih i noći, prenosu Novosadska televizija.

Najbrojniji strani turisti su iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a dolaze gosti i iz Hrvatske, Italije i Nemačke, dok najveći broj noćenja imaju gosti iz Ruske Federacije.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Vojvodine, Gvozdena Perkovića, u Evropi se ljudi veoma interesuju za aktivan odmor, kao što je lov ili vožnja biciklom uz Dunav. Ponuda naše pokrajina ove godine će biti prezentovana na 22 sajma u zemlji i inostranstvu, rekao je Perković.
  • Scotch Bonnet

    18.01.2011 12:13
    Hahaha ...
    I ono malo turistickog blaga sto imamo je u zapustenom stanju. Arhitektura po Vojvodini je pravi kiceraj (citaj - ruglo), voznja lokalnim putevima je pravi dozivljaj posle kojeg se ispljuvaju plombe ili jauce u WC-u zbog toga sto je kamen u bubregu krenuo napolje. Hrana je autenticno Vojvodjanska u nekim krajevima sa sveze odranim jagnjetom cija krvava koza visi odmah do ulaza u "restoran" a servira se uz svez kackavalj. Interesuje me da li je doticni gosn Perkovic ikad vozio bicikl pored obale Dunava!? Izgled da nije posto je jos uvek ziv.
  • novosađanka

    14.01.2011 23:44
    Baš smo za turiste
    Dobro kaže Anonimus-prvo sredite kuću pa očekujte goste.To malo napirlitanih salaša gde se uglavnom krka gomila klope i onda treba da se razgleda zapušena okolina po razlokanim putevima,sa divljim deponijama đubreta okolo,sve pohabano,zelenila malo i zapušteno,a tek tzv. kulturne manifestacije!Slaninijade i kobasicijade,torte i ručni radovi,amateri folklora, seoske priredbe kao pre 2 veka, to je kao etno.Na rekama nema plovila, nema rečnog putničkog saobraćaja, ali plovi đubre,a koliko ima kilometara,a ne metara biciklističkih staza i gde sve po Vojvodini?Moja je i volem je,al da je turistička-teško.
  • 13.01.2011 02:38
    Prvo sredite kucu pa pozovite goste
    Voznja bicikla uz zapustenu obalu dunava sa gomilama smeca. Nakon toga sledi voznja autobusima po zapustenim vojvodjanskim putevima punim rupa. A glavna ponuda je obilazak Novog Sada sa zaustavljanjem kod deponije (Prema Rodicu) da se pokazu nase favele, zatim sledi razgledanje naselja kao sto su Grbavica i Nova Detelinara kako bi se predstavila savremena arhitektura Vojvodine i na kraju slag Futoska pijaca koja pleni svojim kontejnerom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.