Najnepopularnije turističke destinacije na svetu

Za neke putnike, skretanje sa utabanih staza je nešto čime se mogu hvaliti. Međutim, koliko tih avanturista bi bilo spremno da poseti, na primer, Somaliju?
Za neke putnike, skretanje sa utabanih staza je nešto čime se mogu hvaliti. Međutim, koliko tih avanturista bi bilo spremno da poseti, na primer, Somaliju?

Oko 500, ako je suditi po tamošnjoj evidenciji i to za celih godinu dana, i pored prelepih plaža koje ova zemlja poseduje.

To znači da je Somalija druga najmanje posećena zemlja na svetu, posle pacifičke minijaturne države Nauru, prema statistikama Ujedinjenih nacija.

Mali Nauru, koji ima samo 9.378 stanovnika imao je svega 200 posetilaca prošle godine, a prilično je jasno i zašto.

Tamo je zbog rudnika fosfata uništen najveći deo vegetacije, pa se mogu videti samo jalova zemlja i pučina.

Među zemljama koje nemaju razvijen turizam su i Mikronezija, Solomonova ostrva, Kiribati i Tuvalu.

Neke od zemalja nisu popularne među turistima zbog ratnih žarišta. Među njima je i Centralnoafrička Republika, koja se nalazi na 23. mestu liste najnepopularnijih zemalja.

Avganistan (10.) takođe pati zbog slabog turizma iako ima šta da pokaže – brojne budističke spomenike, prirodne lepote i islamska sveta mesta među kojima je minaret iz 12. veka koji je pod zaštitom UNESCO.

Druge zemlje na listi, poput Gvineje Bisao (14), Libije (15) i Istočnog Timora (18) ostale su bez velikog dela infrastrukture, a time i reputacije u ratnim zbivanjima.

Ipak, nisu sve zemlje sa liste suviše opasne ili dosadne za posetu. Neke od njih jednostavno su zatvorene za ostatak sveta.

Svi strani posetioci Severne Koreje (16) ograničeni su na ture pod okriljem države. Ipak, neki koji posećuju ovu zemlju upravo su time i privučeni.

S druge strane, u Turkmenistanu (7), gde posetioci mogu da vide džinovsku statuu u zlatu bivšeg diktatora Saparmurata Nijazova koja se rotira tokom dana za suncem, ima još lepota.

Najimpresivnija je svakako Karakum pustinja i krater nazvan “Vrata pakla” zato što u njemu ključa lava još od 1971.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.