VIDEO: Virtuelnim teleportom na Havaje

Novi eksperiment lanca hotela Marriot omogućava gostima da isprobaju virtuelne destinacije.
Novi eksperiment lanca hotela Marriot omogućava gostima da isprobaju virtuelne destinacije.

Virtuelno putovanje još je u povoju i proći će još mnogo vremena dok ne postanu opšteprihvaćena.

Međutim, turizmolozi su fascinirani njegovim potencijalom koji se proteže daleko izvan Google Street View ili onlajn "virtualnih tura". Iza ovog trenda stoje sistemi nove generacije kakav je Oculus Rift i Sonijev Project Morpheus, koji obećavaju vrtoglav skok u tehnologiji virtuelne realnosti. Mnogo hvaljeni Oculust Rift izgleda kao neka oprema za ronioce, ali je zapravo napredni vizir, koji omogućava vidno polje od 100 stepeni.

Prvobitno je bio dizajniran da poboljša iskustva igranja video igara, ali je Facebook platio dve milijarde dolara njegovom tvorcu, videći potencijal uređaja u raznim komunikacionim platformama. Jedna od njih trebalo bi da transformiše putovanja. "Mogao bih da ujutru trčim nekom egzotičnom plažom, a uveče šetam ulicama grada… Mogao bih da jurim virtuelne oluje i približim se tornadu, ili čak putujem na dno okeana", napisao je jedan programer na internet forumu.

"Zapravo, ova iskustva mogu biti vrlo realistična, bez rizika i jeftina. Antarktik bez hladnoće… Džungle bez vrućine i buba… Ljudi koji budu pravili te sadržaje zaradiće milione".

Verzije Oculus Rifta i Project Morpheusa koji funkcionišu na sličan način, za kupce neće biti dostupni pre kraja 2015. godine i to u najboljem slučaju. Ipak, prototipi već postoje. Tako je međunarodna putnička agencija Tomas Kuk najavila probni program za avgust, koji će omogućiti njihovim klijentima da lete jednim od njihovih aviona i obiđu Sentido odmaralište, naravno, virtuelno.

Takođe, Marriot hoteli vode svoje goste ulicama američkih gradova, crnom plažom ostrva Maui na Havajima i na Toranj 42 u Londonu. Kako bi iskustvo koje traje 90 sekundi bilo što realističnije, u korisnika su upereni ventilatori, koji oponašaju vetrić, dok ovlaživači simuliraju osećaj prskanja okeana koji udara u obale. Da li će takva virtuelna putovanja nekoga inspirisati na stvarni odlazak, još će se videti, ali su za sada mnogi impresionirani.

"Bilo je neverovatno. Podsetilo me je na nešto iz Zvezdanih staza", kaže Lisa Luis, jedna od gošći Marriota, koja je probala novu tehnologiju. "London je za mene uvek bio destinacija iz snova, a poseta tom mestu na ovaj način pružila mi je mnogo više nego što sam zamišljala".

Da li biste probali virtuelno putovanje?

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.