Koloseum možda dobije nov pod

Plan da se ponovo sagradi pod u Koloseumu, drevnoj areni u kojoj su se na smrt borili gladijatori, izazvala je danas žučnu debatu u Italiji.
Plan da se ponovo sagradi pod u Koloseumu, drevnoj areni u kojoj su se na smrt borili gladijatori, izazvala je danas žučnu debatu u Italiji.

Rimski amfiteatar, koji je podignut 80. godine, nekada davno je imao drveni pod prekriven peskom koji je zaklanjao brojne prolaze i tunele kojima su gladijatori ulazili i izlazili iz arene, a koji je sklonjen tokom iskopina krajem 19. veka.

Nedavni predlog arheologa Danielea Manakorde da se pod ponovo postavi, naišao je na oduševljenu podršku ministra kulture Darija Frančeskinija. "Zaista mi se dopada ideja arheologa Manakorde da se Koloseumu vrati arena. Za to je potrebno samo malo hrabrosti", poručio je putem Tvitera.

Namera je da se arena koristi za kulturna dešavanja i koncerte, pa čak i za oživljavanje gladijatorskih spektakla. Prostor ispod arene, prvobitno ispunjen kompleksnim liftovima i dizalicama, pomoću kojih su podizani i spuštani rekviziti, scenografija i kavezi sa životinjama, mogao bi da bude pretvoren u muzej.

"To je izvodljivo. Ne bi trebalo da bude većih problema, mada će biti potrebno obaviti iscrpna istraživanja, jer treba rešiti kompleksna pitanje", izjavio je Adriano La Redjina, bivši nadzornik rimskih arheoloških iskopina. "Mada tako ne izgleda, Koloseum je stameni spomenik, sagradjen kao stadion koji može da primi na desetine hiljada posetilaca", kazao je on.

Nisu svi, međutim, ubedjeni u to.

Salvatore Setis, profesor klasične arheologije i bivši direktor italijanskog Saveta za kulturno nasledje, smatra da se Italija suočava sa krupnim ekonomskim problemima, te da ne bi smela da se upušta u jedan takav projekat. "Živimo u dramatičnom trenutku za naše kulturno nasledje. U takvoj situaciji, ne verujem da je vraćanje poda Koloseumu od prioritetnog značaja", istakao je on.

Koloseum je najveći amfiteatar koji je sagradjen u doba Rimskog carstva. Visok 48,5 metara, jedna je od glavnih turističkih atrakcija Rima, koju godišnje poseti više od šest miliona ljudi. Dugo odlagana restauracija 2.000 godina starog spomenika započela je prošlog septembra i trebalo bi da se završi 2016.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.