Koliko soli je previše soli?

So je neizostavan dodatak mnogim jelima. Osim što je najrasprostranjeniji pojačavač okusa, so ima i važnu funkciju u regulisanju krvnog pritiska, stvaranju i prenosu električnih impulsa u živcima i mišićima i aktivnom prenošenju molekula kroz membranu.
So je neizostavan dodatak mnogim jelima. Osim što je najrasprostranjeniji pojačavač okusa, so ima i važnu funkciju u regulisanju krvnog pritiska, stvaranju i prenosu električnih impulsa u živcima i mišićima i aktivnom prenošenju molekula kroz membranu.

"Natrijum hlorid je esencijalni deo pravilne ishrane, ali samo kada se unosi u preporučenim količinama", kaže Aleksandra Malešević, mag. nutricionizma, te ističe kako Svetska zdravstvena organizacija preporučuje unos do pet grama soli na dan, što je jedna mala kašičica, pri čemu se količine moraju dodatno prilagoditi dobi deteta.

Poražavajuća je statistika da Hrvati svakodnevno unose više nego dvostruko, tj. u proseku čak 11,6 grama soli dnevno. Prehrambene navike stiču se u detinjstvu, a roditelji bi trebalo prilikom planiranja obroka da znaju da za razliku od prirodnih namirnica poput voća, povrća, mesa, mleka i jogurta, koje sadrže malo natrijuma, prerađena hrana ima znatno više ovog mikronutrijenta. Stoga prilikom odabira namirnica treba obratiti pažnju na količinu soli istaknutu na deklaraciji.

Nutricionista ističe da su hleb i pekarski proizvodi vodeće namirnice po sadržaju soli, pa tako 100 grama hleba sadrži 1,27 0,40 grama natrijum-hlorida, što predstavlja više od 1/3 preporučenog unosa u samo 100 grama hleba. Postojeće prehrambene navike treba menjati postupnim smanjivanjem soli u obrocima, pa će se nakon nekog vremena čula naviknuti na smanjeni sadržaj soli bez osećaja da smo napravili drastičnu razliku.

S druge strane, naglo menjanje sadržaja soli u jelima dovešće do kontraefekta, jer će obroci naglo postati "neukusni". Smanjenje soli možemo učiniti neprimetnim i primenom začinskog bilja u pripremi obroka, što može biti jako dobra zamena za so.

  • Manjina 57

    02.04.2015 08:34
    Ako se već preporučuje smanjenje soli, zar je teško navesti nekoliko, barem tri začinske biljke za zamenu? Ili treba da idemo privatno kod nutricionista?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?