
Plodovi mora postaju sve rizičniji za ishranu zbog klimatskih promena
Klimatske promene postaju sve ozbiljnije i utiču na sve, pa tako i na morsku hranu, a zbog sve viših temperatura na Zemlji ona bi mogla da postane opasna za konzumaciju, i to zbog bakterija.

Foto: pixabay
Prema podacima službe za klimatske promene Kopernikus, ponedeljak 22. jul bio je najtopliji dan u novijoj istoriji i tog dana je prosečna temperatura na Zemlji bila 17,15 stepeni Celzijusa.
Evropska agencija za sigurnost hrane u je svom novom izveštaju navela da bi zbog klimatskih promena količina Vibrio bakterija u plodovima mora mogla da poraste, posebno u vodama niskog saliniteta ili u delovima gde se reke ulivaju u more, kako u Evropi tako i na globalnom nivou.
Vibrio ili V. vulnificus je vrsta bakterije koja može da uđe u ljudsko telo nakon konzumacije sirovih ili nedovoljno termički obrađenih školjki ili kroz otvorenu ranu na telu. Kada uđu u telo, ove bakterije mogu da dovedu do sepse ili velikih balona koji se šire po telu i uništavaju tkivo.
Ovi morski plodovi u sebi imaju najviše opasnih hemikalija, pokazalo je istraživanje.
Ove bakterije su vrlo retke, ipak nekoliko smrtnih slučajeva povezano je s njima, najviše u SAD. Prošle godine se nekoliko osoba u Konektikatu, Njujorku i Severnoj Karolini zarazilo vibriozom, nakon rekordnih toplotnih talasa u julu.
Osim SAD, najranjivije zone u Evropi su Baltičko more, prelazne vode Baltičkog i Severnog mora i Crno more. Ipak, nije problem samo u klimatskim promenama i bakterijama.
Problem i u plastici ojačanoj staklom ("Glass reinforced plastic", negde je naverdeno i samo "Fiberglass")
Istraživanje koje su proveli naučnici sa Univerziteta u Brajtonu i Univerziteta u Portsmutu otkrilo je čestice tog materijala u školjkama i dagnjama prikupljenima u luci Čičester na južnoj obali Engleske.
Te su školjke i dagnje ulovljene u blizini brodogradilišta, a nakon analize utvrđeno je da školjke imaju do 11.220 čestica plastike ojačanom staklenim vlaknima po kilogramu, a dagnje 2740 čestica po kilogramu.
Količina tog materijala pronađena u školjkama i dagnjama bila je najveća tokom zimskih meseci, kada su se brojni brodovi popravljali u obližnjem brodogradilištu.
Pomenuti materijal se koristi u konstrukciji, popravci i održavanju čamaca i brodova, a osim što čestice štete školjkama, one utiču i na ljudsko zdravlje, pokazalo je drugo istraživanje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
3
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
4
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Komentari 1
Mima
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar