Počinje Kanski festival

Holivudske velike zvezde i neki nezavisni filmski režiseri biće u fokusu ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu koji se otvara danas filmom Vudija Alena "Ponoć u Parizu".

Holivudske velike zvezde i neki nezavisni filmski režiseri biće u fokusu ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu koji se otvara danas filmom Vudija Alena "Ponoć u Parizu".

Crvenim tepihom najvećeg svetskog filmskog festivala prošetaće holivudska elita poput Anđeline Džoli, Breda Pita, Šona Pena, Penelope Kruz, Roberta de Nira, Mela Gibsona i Džonija Depa. Njima će se pridružiti miljenici evropskih festivala - Pedro Almodovar, Nani Moreti, braća Darden, Aki Kaurismaki i Lars fon Trir, koji će se svi takmičiti za Zlatnu palmu za najbolji film. Američki veteran Teren Malik napokon se vraća u glavni takmičarski program svojim petim filmom, željno iščekivanom porodičnom sagom, smeštenom u 1950-te, "Drvo života" (The Tree of Life), u kome glavne uloge igraju Bred Pit i Šon Pen.

I dok se luksuzne jahte ljuljuškaju u luci ovog izletišta na francuskoj rivijeri, poslednje pripreme su u toku za filmski maraton koji će trajati do 22. maja. Filmski plakati krase hotele sa pet zvezdica duž palmama oivičenih bulevara i barovi i noćni klubovi se pripremaju za dve nedelje žurki i ogromnih prihoda. Oko 4.000 novinara pratiće festival, 64. po redu, na čijem otvaranju se očekuje i prisustvo francuske prve dame, Karle Bruni koja glumi u Alenovom filmu zajedno sa Ovenom Vilsonom i Marion Kotiljar.

Na Kanu će biti prikazan i biografski film "Pohod" (La Conquete) o francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju i njegovoj pobedi na izborima 2007. godine i raspadu braka sa Sesilijom. Belgijanci, braća Darden imaju šansu da postanu prvi režiseri koji su tri puta dobili Zlatnu palmu svojim filmom "Dečak sa biciklom" (The Kid With a Bike), dok će miljenik festivala Almodovar pokušati da osvoji svoju prvu palmu filmom "Koža u kojoj živim" (The Skin I Live In). Danac Fon Trir se vraća, dve godine pošto je njegov "Antihrist" šokirao kansku publiku scenama seksa i nasilja. Ovaj put, režiser je u Kanu sa filmom "Melanholija", u kome Kirsten Danst glumi mladu koja se sprema za venčanje dok planeti preti uništenje.

Blokbasteri "Kung Fu Panda 2" sa Anđelinom Džoli i Džekom Blekom i četvrti nastavak "Pirata sa Kariba" sa Depom i Kruzovom takođe će naći mesto u Kanu. Na Kanskom festivalu biće prikazan i šokantan dokumentarac britanskog glumca i režisera Kita Alena "Nepravedno ubistvo" (Unlawful Killing) sa crno-belom fotografijom princeze Dajane snimljenom nekoliko trenutaka posle saobraćajne nesreće u Parizu 1997. godine u kojoj je poginula. Ove godine 49 filmova iz 33 zemlje biće prikazano na festivalu, uključujući i 44 svetskih premijera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.