Povrće koje je zdravije kada se skuva
Mnogi nutricionisti kažu kako nema granica kada je povrće u pitanju - možete ga jesti u bilo koje doba dana bez straha od gojenja, te kako uz pomoć pažljivog kombinovanja namirnica možete lečiti mnoge boljke poput malaksalosti, manjka gvožđa, slabe kose, kožnih problema...
Neko povrće najzdravije je jesti sirovo, ali ova je hrana još zdravija kad je skuvana.
1. Spanać
Super zdravi spanać pun je kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, i često se koristi sirov u frapeima. Ipak, kad ga skuvate, količina kalcijuma se utrostručava.
2. Kelj
Kuvani kelj lakše je jesti, ali je i zdraviji. Pun je vlakana i kad ga skuvamo ima još veću moć snižavanja holesterola u krvi.
3. Šargarepa
Verovali ili ne, šargarepu je bolje jesti kuvanu jer je u sirovom obliku teško razgradiva. Kuvanjem se povećava i nivo super zdravog beta-karotena i folne kiseline, koja je vrlo važna za trudnice.
4. Paradajz
Paradajz je zdrav i sirov, ali kad se skuva, povećava se nivo likopena. Ovaj snažni antioksidans smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, i odličan je borac protiv visokog pritiska i nekih vrsta kancera.
Autor: 021
Komentari 1
D
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar