Taj čaroban napitak - topli kakao

Napitak od kakaoa od davnina se smatra korisnim za zdravlje.
Taj čaroban napitak - topli kakao
Foto: Pixabay
Savremena istraživanja potvrđuju da kakao (čokolada) snižava nivo hormona stresa, a donosi i druge koristi zdravlju.
 
U 17. veku su kakao u Francuskoj koristili za ublažavanje besa i lošeg raspoloženja. Osim za popravljanje raspoloženja, evo zbog čega je još korisno piti topao kakao koji naročito prija u hladnim jesenjim i zimskim danima.
 
Istraživači sa Kornel univerziteta su zaključili da je koncentracija antioksidanasa u toplom kakaoou gotovo dva puta veća nego u crnom vinu, 2-3 puta veća nego u zelenom čaju i 4-5 puta veća nego u crnom čaju. Profesor Čang Jong Li, vođa istraživačkog tima univerziteta Kornel, kaže da je važno kakao piti topao, jer se tada oslobađa više antioksidanasa. 
 
Šolja toplog kakaoa sadrži 611mg galne kiseline i 564mg flavonoida epikatehina. Antioksidans galna kiselina se koristi u lečenju unutrašnjih krvarenja, albuminurije (pojava albumina u urinu) koja ukazuje na bolest bubrega i dijabetesa.
 
Kakao ima manje masti od čokolade, što ga preporučuje za upotrebu.
 
Flavonoidi pomažu organizmu da preradi azotne okside, pa stoga topli kakao utiče na poboljšanje cirkulacije i zdravlja srca i pomaže u snižavanju pritiska.
 
Flavonoidi iz toplog kakaoa takođe pomažu u sprečavanju zgrušavanja krvi i stvaranja ugrušaka.
 
Prema Američkoj asocijaciji za unapređivanje nauke, pijenje toplog kakaoa može da pomogne i u boljem pamćenju, jer flavonoidi povećavaju cirkulaciju i dotok kiseonika do mozga. Pošto demenciju uzrokuje smanjen dotok krvi do mozga, istraživači smatraju da bi kakao mogao da doprinese prevenciji ovog stanja.
 
Međutim, instant kakao mešavine često sadrže razne veštačke dodatke koji mogu da smanje blagodeti od kakaoa. Dobro čitajte deklaracije i uživajte u čistom kakakou.
 
Recept:
 
Zagrejte mleko za jednu šolju do one granice koja vam prija. Dok je mleko u lončiću, dodajte kafenu šašičicu kakaoa i mešajte. Po ukusu, možete dodati i šećer. Takođe, u kombinaciji je i cimet odličan dodatak. 
 
Kada se kakao rastopio i nema grudvica, sklonite napitak sa ringle i sipajte u šolju. 
  • Kakao ljubitelj

    11.05.2022 00:09
    Kakao
    Odlican napitak posebno u hladne dane
  • She

    15.03.2020 20:27
    Ne u mleku
    Mleko sprečava usvajanje gvožđa kojim kakao obiluje. Samo voda, kakao i cimet...
  • Vlada

    29.05.2019 15:56
    Ne lupaj
    Zasto zagrevati kakao,samo mleko zagrejes i nalijes prvo malo toplog mleka u solju sa kakaom,mesas,pa kad ne bude grudvica nalijes ostatak mleka i nema rizika da kakao zagori,jedino mleko da preteras sa zagrevanjem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.